Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10118f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia przetwórstwa węglowodanówKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. inż. Agnieszka KitaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna problematykę przemysłowego zagospodarowania surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem surowców węglowodanowych, takich jak ziemniak i burak cukrowy, w mniejszym zakresie owoce, warzywa i zboża. Potrafi określić wartość technologiczną surowców, zna wybrane technologie ich przetwarzania i potrafi ocenić jakość produktów gotowych. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi określić jakość surowców roślinnych (szczególnie węglowodanowych) i produktów z nich wytworzonych oraz pracować na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych. Wymagania wstępne:
mikrobiologia, analiza żywności, operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznychTreści kształcenia:
Cukrownictwo: burak cukrowy i jego jakość. Technologia produkcji cukru. Krochmalnictwo: ziemniak jako surowiec krochmalniczy, technologia produkcji skrobi. Suszone i smażone produkty ziemniaczane: ziemniak jako surowiec w przetwórstwie ziemniaczanym, technologia produkcji granulatu i czipsów oraz ocena jakości gotowych produktów. Zarys technologii przetwarzania ziarna zbóż, owoców i warzyw w wybranych przemysłach, wartość technologiczna surowców i ocena produktów otrzymanych w tych przemysłach. Literatura:
1.Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999;
2.Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2002;
3.Piekarstwo i ciastkarstwo. Red. Ambroziak Z., WNT, Warszawa 1988;
4.Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988;
5.Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART., Olsztyn 1994.
Metody oceny:
Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: