ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10118f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Technologia przetwórstwa węglowodanów
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Agnieszka Kita
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna problematykę przemysłowego zagospodarowania surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem surowców węglowodanowych, takich jak ziemniak i burak cukrowy, w mniejszym zakresie owoce, warzywa i zboża. Potrafi określić wartość technologiczną surowców, zna wybrane technologie ich przetwarzania i potrafi ocenić jakość produktów gotowych.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student potrafi określić jakość surowców roślinnych (szczególnie węglowodanowych) i produktów z nich wytworzonych oraz pracować na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych.

Wymagania wstępne: mikrobiologia, analiza żywności, operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych

Treści kształcenia: Cukrownictwo: burak cukrowy i jego jakość. Technologia produkcji cukru. Krochmalnictwo: ziemniak jako surowiec krochmalniczy, technologia produkcji skrobi. Suszone i smażone produkty ziemniaczane: ziemniak jako surowiec w przetwórstwie ziemniaczanym, technologia produkcji granulatu i czipsów oraz ocena jakości gotowych produktów. Zarys technologii przetwarzania ziarna zbóż, owoców i warzyw w wybranych przemysłach, wartość technologiczna surowców i ocena produktów otrzymanych w tych przemysłach.

Literatura: 1.Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999; 2.Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiec P., Pęksa A., Kita A., Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2002; 3.Piekarstwo i ciastkarstwo. Red. Ambroziak Z., WNT, Warszawa 1988; 4.Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988; 5.Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART., Olsztyn 1994.

Metody oceny: Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: