Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10117f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Technologia owoców, warzyw i zbóżKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna problematykę przemysłowego zagospodarowania surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem owoców, warzyw i zbóż, w mniejszym zakresie ziemniaka i buraka cukrowego. Potrafi określić wartość technologiczną surowców, zna wybrane technologie ich przetwarzania i potrafi ocenić jakość produktów gotowych.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi określić jakość surowców roślinnych (szczególnie owoców, warzyw i zbóż) i produktów z nich wytworzonych oraz pracować na liniach technologicznych i w laboratoriach zakładowych.Wymagania wstępne:
Mikrobiologia, Analiza żywności, Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznychTreści kształcenia:
Ziarno zbóż i jego jakość. Technologia młynarstwa, kaszarstwa i piekarstwa. Produkcja makaronów. Produkcja i zagospodarowanie owoców i warzyw. Apertyzacja, zamrażalnictwo i winiarstwo. Zarys technologii przetwarzania surowców węglowodanowych (ziemniak, burak cukrowy) w wybranych przemysłach, wartość technologiczna surowców i ocena produktów otrzymanych w tych przemysłach.Literatura:
1.Technologia przetwórstwa węglowodanów. Red. Pałasiński M., Wyd. Naukowe „Akapit”, Kraków 1999;
2.Lisińska G., Leszczyński W., Golachowski A., Regiel P., Pęksa A., Kita A., Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2002;
3.Piekarstwo i ciastkarstwo. Red. Ambroziak Z., WNT, Warszawa 1988;
4.Surowce mączne i kaszowe. Jankowski S., WNT, Warszawa 1988
5.Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART., Olsztyn 1994.
Metody oceny:
Egzamin ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: