ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10035o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Mikrobiologia ogólna
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Maria Wojtatowicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci posiadają podstawową wiedzę na temat budowy, funkcji życiowych, taksonomii i ekologii mikroorganizmów, znają podstawowe techniki mikroskopowania i hodowli drobnoustrojów, potrafią rozróżnić główne grupy drobnoustrojów.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia pracę w laboratoriach mikrobiologicznych różnych działów gospodarki.

Wymagania wstępne: Biologia, biochemia

Treści kształcenia: Morfologia, anatomia, cykle życiowe i podstawy systematyki bakterii, promieniowców, drożdży, grzybów strzępkowych i wirusów. Zarys fizjologii drobnoustrojów. Interakcje między drobnoustrojami i środowiskiem. Naturalne siedliska drobnoustrojów, ich oddziaływania z innymi organizmami i udział w funkcjonowaniu życia na naszej planecie.

Literatura: 1. Mikrobiologia ogólna, Schlegel H.G., PWN, Warszawa, 1996; 2. Życie bakterii, Kunicki-Goldfinger W., PWN, Warszawa 1994; 3. Struktura i funkcje osłon bakteryjnych, Markiewicz Z., PWN 1993; 4. Mikrobiologia techniczna, tom I i II, Red. Libudzisz Z., Kowal K., Wyd. PŁ, Łódź 2000; 5. Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, Singleton P., PWN, Warszawa, 2000; 6. Teoria i Ćwiczenie z mikrobiologii ogólnej i technicznej, Duszkiewicz-Reinhard W., Grzybowski B., Sobczak E., Skrypt SGGW, Warszawa, 1996.

Metody oceny: Egzamin pisemny, zaliczenie ćwiczeń, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.

Uwagi: