Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20164f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Żywność ekologicznaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Aneta WojdyłoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu ma wiedzę w zakresie produkcji żywności ekologicznej. Student wie jakie są różnice w procesie produkcyjnym żywności roślinnej i zwierzęcej. Efektem kształcenia jest przeprowadzenie procesu technologicznego.Kompetencje:
Student potrafi:
Scharakteryzować różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a żywnością tradycyjną. Student potrafi opracować technologicznie receptury zgodne z wytycznymi i restrykcjami prawnymi związanymi z procesem produkcji wynoście ekologicznej.
Wymagania wstępne:
Ogólna Technologia Żywności, Technologie specjalizacyjneTreści kształcenia:
Regulacje prawne związane z przetwórstwem żywności ekologicznej (Polskie i Unijne regulacje prawne). Zasady i cele ekologicznego systemu uprawy zbóż, owoców i warzyw oraz chowu zwierząt. Produkty ekologiczne z okresu przestawiania sposobu uprawy. Rolnictwo ekologiczne i jego wpływ na jakość żywności. Żywność ekologiczna a konwencjonalna; konwencjonalny produkt zawierający składniki ekologiczne. Żywność ekologiczna zasady produkcji, kontroli i znakowania. Ekologiczny przetworzony produkt spożywczy oraz etykieta przetworzonego produktu ekologicznego. Walory żywności ekologicznej- prawda i mity. Ekologiczne metody przetwarzania i przechowywania żywności wraz z głównymi kierunkami innowacji w przetwórstwie ekologicznym. System kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym. Dynamika rozwoju przetwórstwa produktów ekologicznych. Stan rynku i perspektywy rozwoju żywności ekologicznej na świecie i w Polsce. Problemy rynku i marketingu produktów ekologicznych w Polsce. Konsumenckie kryteria oceny żywności ekologicznej (bariery zakupu produktów ekologicznych w opinii konsumentów). Kanały dystrybucji żywności ekologicznej.Literatura:
1. Binder F., Jakość żywności. Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
2. Rozporządzenie Rady EWG nr 2092/91 z 24 czerwca 1991 r. w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz oznakowania jego produktów i środków spożywczych.
3. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne – od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Warszawa 1993.
4. Sołtysiak U., Rolnictwo ekologiczne. Encyklopedia agrobiznesu, Fundacja Innowacyjna, Warszawa 1998.
5. Szczucki C., Pojęcie i zakres znaczeniowy cech składających się na jakość produktów mięsnych, „Przemysł Spożywczy” 1971, nr 10.
6. Śmiechowska M., Perspektywy produkcji i konsumpcji żywności ekologicznej w celu poprawy stanu zdrowia polskiego społeczeństwa, Materiały Kongresu Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka, Warszawa 2000.
7. Świda J., Badanie preferencji konsumenckich mleka i jego przetworów, Praca doktorska, Wydział Towaroznawstwa, AE w Krakowie, Kraków 1999.
8. Żuchowski J., Mirowska E., Zdrowsza żywność w aspektach rolnictwa proekologicznego [w:] Ekologia wyrobów, Materiały konferencji naukowej, AE w Krakowie, Kraków 2000.
Metody oceny:
ZaliczenieUwagi: