Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20163o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Zarządzanie jakością w biotechnologiiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz TrziszkaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna: zasady zarządzania jednostką organizacyjną w aspekcie integracji systemów zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywnościowego, treść norm ISO z serii 9000 i 17025 oraz zasady standardów międzynarodowych BRC i IFS. Student zna zasady dokumentowania systemu, m.in. wg norm ISO 9001 oraz HACCP. Posiada wiedzę z zakresu europejskiego prawa żywnościowego z uwzględnieniem traceability. Posiada wiedzę w zakresie nowoczesnych struktur gospodarczych oraz budowania systemów innowacyjnych. Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student może uczestniczyć w zespole wdrażającym systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościowym w małych i średnich jednostkach organizacyjnych, może być członkiem zespołu auditującego, jest przygotowany do podjęcia kierowniczej roli w działach produkcji i laboratoriach.Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu.Treści kształcenia:
Szczegółowe omawianie treści norm ISO 9001, filozofia kompleksowego zarządzania TQM i sześć sigma. Znaczenie międzynarodowych standardów BRC i IFS. Rola i znaczenie norm ISO 17025. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności oraz integracja systemów zarządzania jakości i bezpieczeństwem zdrowotnym w aspekcie norm ISO 22000. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem aktualnych norm prawnych UE w aspekcie zintegrowanych systemów zarządzania i międzynarodowych standardów jakości.Literatura:
1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa.
2. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń.
3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa.
4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II.
6. Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa.
7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60 %.Uwagi: