Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20160o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Metodologia prac doświadczalnychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Zygmunt GilJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu zna zasady planowania i przeprowadzenia badań doświadczalnych oraz opracowywania uzyskanych wyników.Kompetencje:
Samodzielne planowanie i prowadzenie prac doświadczalnychWymagania wstępne:
matematyka, statystykaTreści kształcenia:
Problem naukowy i formułowanie hipotez. Metody badań naukowych. Klasyfikacja doświadczeń Eksperyment biologiczny jedno i wieloczynnikowy. Techniki doświadczalne i ich optymalizacja. Planowanie doświadczenia: wybór próby, ustalenie modelu doświadczenia, wybór metody pomiarowej. Badanie współzależności zmiennych ilościowych i jakościowych. Technika prowadzenia doświadczeń: zasady pobierania i przygotowania próbek do badań, eliminacja czynników niepożądanych w doświadczeniu. Analiza i opracowanie statystyczne wyników badań doświadczalnych. Sposoby graficznej prezentacji wyników Wnioskowanie na podstawie badań eksperymentalnych i obliczeń statystycznych.Literatura:
Podstawy metodologii badań doświadczanych w nauce o żywieniu i żywności, Gawęcki J., Wagner W., PWN 1984
Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, Czermiński J., Wasilewski , Paszek Z., Sikorski A., PWN 1974
Metody oceny:
egzaminUwagi: