Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20155o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Biotechnologia drobnoustrojów IKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 90 / 0Prowadzący:
dr inż. Piotr Juszczyk, prof. dr hab. Waldemar Rymowicz, prof. dr hab. Maria Wojtatowicz, dr Regina Język:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu kursu student zna właściwości surowców odpadowych otrzymanych w produkcji biodiesla. Zna szlaki metaboliczne przemian glicerolu. Posiada wiedzę na temat systematyki, ekologii i biotechnologicznego wykorzystania mikroalg. Zna różne typy procesów okresowych i ciągłych, potrafi rozróżniać kategorie immobilizacyjnych technik, umie scharakteryzować główne nośniki stosowane w procedurach immobilizacyjnych, zna biotechnologiczne aplikacje powyższych systemów i biokatalizatorów. Jest zapoznany z biokonwersą odpadów przemysłowych w białko i tłuszcz mikrobiologiczny oraz zna zasady stosowania kultur starterowych w przemyśle spożywczym. Student zna budowę, działanie toksyny killerowej na mikroorganizmy oraz mechanizm jej biosyntezy przez drożdże. Kompetencje:
Student umie przeprowadzić proces biosyntezy z użyciem różnych mikroorganizmów oraz dobrać optymalne warunki procesu. Potrafi zaproponować procesy bio-konwersji odpadów w białko i tłuszcz mikrobiologiczny oraz określić pozytywne i negatywne aspekty występowania grzybów strzępkowych w produktach spożywczych. Umie przeprowadzić różnego rodzaju proces hodowlany z udziałem wolnych i unieruchomionych biokatalizatorów. Potrafi wykonać i dobrać odpowiedni proces immobilizacji komórek i enzymów oraz dobrać odpowiedni system hodowlany.Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, Biochemia, Mikrobiologia ogólna, Mikrobiologia żywności, EnzymologiaTreści kształcenia:
Metody biotechnologiczne w procesie produkcji biodiesla (hodowla mikroalg, preparaty enzymatyczne). Waloryzacja odpadów pochodzących z produkcji biodiesla. Wykorzystanie bakterii octowych, drobnoustrojów metylotroficznych, przedstawicieli Archeae, w procesach biotechnologicznych. Produkcja L-fenyloalaniny. Biologiczna produkcja witaminy C. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe (MFC). Model Monoda wzrostu komórkowego. Kinetyka tworzenia produktu. Wydajności biomasy i produktu. Hodowla okresowa i jej modyfikacje. Teoria i opis działania chemostatu; bilanse materiałowe, regulacja stanów ustalonych. Przegląd procesów ciągłych w systemie otwartym i zamkniętym. Immobilizacja komórek i enzymów. Operacyjna stabilność i aktywność immobilizowanych biokatalizatorów w procesach ciągłych. Niekonwencjonalne technologie produkcji biomasy drożdży i grzybów w aspekcie ekonomicznym i ekologicznym. Produkcja tłuszczy mikrobiologicznych. Występowanie i rola grzybów w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Drożdże Geotrichum candidum i ich znaczenie w żywności. Wykorzystanie drożdży G. candidum jako kultur starterowych w procesie słodowania. Inne możliwości zastosowania G. candidum. Zjawisko killerowe u drożdży.
Literatura:
1. Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008
2. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000
3. Biotechniologia i chemia antybiotyków, Chmiel A. Grudziński S., PWN, 1999
4. Microbial Conversions of Raw Glycerol, Ed. Aggelis G., Nova Science Publishers Inc., New York, 2009.
5. Bioprocessing for Value-Added Products from Renewable Resources: New Technologies and Applications, Ed. Shang-Tian Yang, Elsevier Science, Amstedam, 2007.
6. Handbook of microalgal culture : biotechnology and applied phycology, Ed. Richmond A., Blackwell Science, Oxford, 2007.
7. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 2007.
8. Biotechnology. A multi-volume comprehensive treatise, Ed. Rehm H., J., Reed G.,Pühler A., Stadler P., Measuring, modelling and control (vol. 4), Verlag Chemie, Weinheim 1991
9. Bioreactor immobilized enzymes and cells. Fundamentals and applications, Ed.Murray Moo-Young, Elsevier Appl. Science, London, New York 1988
10. Manual of industrial microbiology and biotechnology, Ed. Demain A., L., Solomon N., Americ. Soc. Microbiol., Washington 1986
11. Principles of microbe and cell cultivation, Pirt S., J., Blackwell Sci. Publ., Oxford 1975
12. Biomass in Biotechnology, Boze H., Moulin G., Galzy P., ed. Rehm H.J. and Reed G., Weinheim 1995.
13. Biotechnologia żywności, Red. Bednarski W., Reps A., Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2001.
14. Handbook of Food Spoilage Yeasts, Second Edition, Deak T., CRC Press, Inc. 2007.
15. Food Microbiology, Adams M. R., Moss M. O., The Royal Society of Chemistry Publ., Cambridge 1997.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: