Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10108o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
BiochemiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
10Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 75 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta WitkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna struktury i funkcje biologicznie ważnych molekuł, zna główne procesy metaboliczne białek, kwasów nukleinowych, lipidów, sacharydów, przebiegające z udziałem odpowiednich enzymów, wie jakimi metodami można ocenić kinetykę działania enzymów.
Kompetencje:
Student potrafi zastosować odpowiednią metodę do oznaczania substancji biologicznych, umie badać aktywność i właściwości enzymów, potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym.
Wymagania wstępne:
Chemia nieorganiczna, chemia organicznaTreści kształcenia:
Struktura, funkcja i metabolizm biologicznie ważnych molekuł (aminokwasów, białek, sacharydów , lipidów, kwasów tłuszczowych) mechanizm i kinetyka działania enzymów, wprowadzenie do membran biologicznych, struktura i funkcja kwasów nukleinowych, regulacja i integracja metabolizmu w komórce.
Literatura:
1. Biochemia: molekularne podstawy struktury i funkcji komórki, Lehninger, A.L., PWRiL 1979; 2. Podstawy biochemii, Kączkowski J. WNT, 2002; 3. Biochemia żywności, Dziuba I., Kostyra N., Wyd. ART. Olsztyn, 1992; 4. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY 2002; 5. Biochemia i biologia molekularna, Mathews H.R., Freedlan R.A., Miesfeld, R.L, Warszawa, 2000. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.
Uwagi: