Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10109o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Inżynieria bioprocesowaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
dr inż. Marta PasławskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci znają podstawowe prawa i zasady obliczeń wielkości związanych z procesami mechanicznymi oraz dyfuzyjno-cieplnymi w inżynierii bioprocesowej. Potrafią wyznaczyć parametry przepływu różnych płynów biotechnologicznych oraz opisać transport masy i ciepła podczas procesu. Kompetencje:
Po zakończeniu kursu studenci potrafią wskazać parametry techniczne najbardziej istotne w projektowaniu bioprocesu, oraz sposoby pomiaru tych parametrów. Studenci umieją samodzielnie przeprowadzić obliczenia charakterystycznych węzłów instalacji biotechnologicznej, z uwzględnieniem przepływów, systemów chłodzenia, wymienników ciepła i systemów nawilżających. Potrafią dobrać odpowiednią aparaturę oraz zaproponować optymalne warunki fizyczne bioprocesu.
Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, chemia fizycznaTreści kształcenia:
Reologia i przepływy mediów biotechnologicznych, hydrodynamika napowietrzania biomasy, mieszanie płynów w bioreaktorze, napełnianie i opróżnianie bioreaktora. Specjalne rodzaje przepływów: sedymentacja, filtracja, wirowanie, przepływ dwu i trzy fazowy, spływ warstewkowy, fluidyzacja. Transport ciepła, transport masy. Dyfuzja, destylacja, krystalizacja, ekstrakcja. Przenoszenie skali.
Literatura:
1. Koch R., Noworyta A.: Procesy mechaniczne w inżynierii chemicznej, WNT W-wa 1992; 2. Kramkowski R.: Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, skrypt AR; 3. Lewicki P.: Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT W-wa 1999; 4. Moody G.W., Baker P.B.: Bioreactors and biotransformations, Elservier Applied Science Publishers LTD, New York 1987. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%
Uwagi: