ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10111o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Zięba
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna jednostkowe procesy stosowanych w biotechnologii żywności. Student jest w stanie posługiwać się przyswojoną wiedzą zawartą w opisie przedmiotu podczas studiowania technologii kierunkowych.

Kompetencje: Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Operacje i procesy jednostkowe stosowane w biotechnologii żywności (procesy mechaniczne, termiczne, chemiczne i biotechnologiczne) – opis zastosowania w przetwórstwie żywności i ich wpływu na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności.

Literatura: 1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa, 2000; 2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn, 1996.

Metody oceny: Zaliczone wszystkie ćwiczenia laboratoryjne, egzamin ustny.

Uwagi: