Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10111o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Tomasz ZiębaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna jednostkowe procesy stosowanych w biotechnologii żywności. Student jest w stanie posługiwać się przyswojoną wiedzą zawartą w opisie przedmiotu podczas studiowania technologii kierunkowych.
Kompetencje:
Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych.
Wymagania wstępne:
Matematyka, fizyka, chemia, mikrobiologia
Treści kształcenia:
Operacje i procesy jednostkowe stosowane w biotechnologii żywności (procesy mechaniczne, termiczne, chemiczne i biotechnologiczne) – opis zastosowania w przetwórstwie żywności i ich wpływu na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności.
Literatura:
1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa, 2000; 2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn, 1996.
Metody oceny:
Zaliczone wszystkie ćwiczenia laboratoryjne, egzamin ustny.Uwagi: