ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10121f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Biotechnologie przemysłowe w farmacji
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: dr hab. Małgorzata Robak, prof. nadzw., prof. dr hab. Danuta Witkowska,
Język: polski


Efekty kształcenia: Studenci potrafią przeprowadzić procesy biotechnologicznej produkcji leków – antybiotyków, enzymów, preparatów immunoglobulin, wielocukrów (dekstran), witamin i aminokwasów z wykorzystaniem drobnoustrojów, kultur tkankowych roślinnych i zwierzęcych w różnych systemach hodowlanych.

Kompetencje: Studenci rozumieją podstawowe zasady prowadzenia procesów biotechnologii farmaceutycznej roślin, zwierząt oraz drobnoustrojów oraz zasady kontroli procesów biotechnologicznych w farmaceutyce.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Biokatalizatory wykorzystywane w procesach biotechnologicznych: drobnoustroje, komórki roślinne i zwierzęce, ich zalety i wady, doskonalenie (mutagenizacja, rekombinacja DNA), przechowalnictwo. Środowiska i systemy hodowlane. Zasady kontroli i prowadzenia bioprocesów. Przegląd przemysłowych syntez związków aktywnych farmakologicznie (antybiotyki, witaminy, aminokwasy, insulina, interferony, somatotropiny, przeciwciała monoklonalne). Zasady formułowania leków wytwarzanych metodami biotechnologicznymi. Aspekty społeczne oraz prawne stosowania biotechnologii farmaceutycznej.

Literatura: 1.Biotechnologia farmaceutyczna, praca zbiorowa pod redakcją R. H. Muller i O. Kayser, PZWL, 2003; 2.Podstawy Biotechnologii farmaceutycznej, O. Kayser, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, 2006; 3.Biotechnologia: podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, A. Chmiel, Wydawnictwo naukowe PWN, 1998, 4.Biotechnologia i chemia antybiotyków, A. Chmiel, S. Grudziński, Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998; 5.Biotechnologia zwierząt, praca zbiorowa pod redakcją L. Zwierzchowskiego, K. Jaszczaka, J.A Modlińskiego, Wydawnictwo naukowe PWN, 1997; 6.Biotechnologia roślin, praca zbiorowa pod redakcją S. Maleszy, Wydawnictwo naukowe PWN, 2005; 7.Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych, praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin 2004.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60%.

Uwagi: