Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10149o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
EnzymologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Danuta WitkowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna zasady działania enzymów, mechanizm katalizy, oraz metody izolacji białek enzymatycznych z różnych źródeł, z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa. Kompetencje:
Student potrafi zbadać kinetykę działania enzymów, wyodrębnić enzym z materiału biologicznego, wstępnie oczyścić, otrzymać techniczny oraz czysty preparat enzymatyczny, obliczyć wydajność procesu oczyszczania. Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Kinetyka, właściwości enzymów, mechanizm katalizy enzymatycznej; zasady izolacji białek enzymatycznych pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz drobnoustrojowego; techniki oczyszczania enzymów z zastosowaniem frakcjonowanej precypitacji, specyficznej adsorpcji, chromatografii jonowymiennej, chromatografii powinowactwa.
Literatura:
1. The enzyme catalysis process, Cooper A., Houben J., L., Chien L., C., New York, London 1988; 2. Microbial enzymes and biotechnology, Fogarty W., M., NewYork, London 1983; 3. Enzymes in food processing, Ed. Nagodawithane T., W., Reed G., Acad. Press INC 1993; 4. Biotechnology, Vol. 9, Enzymes, biomass, food and feed, Rehm H., J., Reed G., Ed. Reed G., Nagodawithane T., W., VCH Weinheim, New York 1997. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Uwagi: