Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10127f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Technologia przemysłów fermentacyjnychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna ChmielewskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna mikrobiologiczne i technologiczne aspekty produkcji etanolu, piwa, drożdży piekarskich i paszowych oraz kwasów organicznych (octowego i mlekowego); zna skład oraz właściwości surowców i produktów fermentacyjnych, a także metody oceny przydatności technologicznej surowców oraz jakości produktów finalnych. Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu potrafi ocenić jakość surowców i produktów przemysłu fermentacyjnego oraz kontrolować przebieg procesów jednostkowych.Wymagania wstępne:
Biochemia, mikrobiologia, inżynieria przemysłu spożywczegoTreści kształcenia:
Charakterystyka surowców do produkcji etanolu, drożdży piekarskich i paszowych, kwasów organicznych i piwa. Znaczenie drożdży Saccharomyces cerevisiae w procesach fermentacyjnych. Przebieg fermentacji etanolowej w gorzelni. Proces destylacji i rektyfikacji. Zagospodarowanie wywarów gorzelniczych. Typowe procesy w technologii drożdży piekarskich i paszowych. Produkcja kwasu octowego i mlekowego. Technologia słodu piwowarskiego. Proces otrzymywania brzeczki słodowej. Klasyczne i nowoczesne technologie fermentacji i leżakowania piwa. Technologia wybranych napojów alkoholowych.
Literatura:
1. Biotechnologia żywności. Procesy fermentacji i biosyntezy, Leśniak W., Wyd. AE, Wrocław 2002; 2. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, Chmiel A., PWN, Warszawa 1998; 3. Technologia piwa i słodu, Kunze W., Piwochmiel Sp. z o.o., Warszawa 1999; 4. Yeast Biotechnology, (eds) Berry D.R., Russel I., Stewart G.G., Allen & Unwin, London 1987. Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: