Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10128f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Zarys technologii produktów zwierzęcychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna skład chemiczny surowców pochodzenia zwierzęcego: mleka, mięsa i jaj i umie go oznaczyć; wie jakimi metodami można utrwalić te surowce, zna główne procesy technologiczne ich przetwarzania
Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę jak można wykorzystać surowce pochodzenia zwierzęcego i ich składniki w biotechnologii oraz znajomość podstawowych procesów technologicznych podczas ich przetwarzania. Wymagania wstępne:
Biochemia, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Budowa, właściwości fizykochemiczne i odżywcze podstawowych surowców zwierzęcych: mięsa, mleka i jaj. Ocena ich jakości. Metody ich utrwalania.Wydzielanie najważniejszych składników z tych surowców oraz z produktów ubocznych, powstających podczas ich przetwarzania. Technologia produkcji podstawowych przetworów mleczarskich, mięsnych i jajczarskich. Literatura:
1. Mleczarstwo - Zagadnienia wybrane Ziajka S., ART. Olsztyn 1997; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka, Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław 2000; 3. Processing of poultry, Ed. Mead G., C., Elsevier Appl. Science Publishing 1989; 4. Meat and meat products. Technology, chemistry and microbiology, Varnam A., H., Sutberland J. P., Ed. Chapman and Hall, London 1995. Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.
Uwagi: