ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10129f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Biotechnologiczne wykorzystanie surowców zwierzęcych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student zna biologicznie aktywne składniki zawarte w surowcach pochodzenia zwierzęcego lub otrzymywane na ich bazie w procesach enzymatycznych lub fermentacyjnych. Potrafi je wyizolować i oznaczyć ich aktywność. Wie też jak i gdzie można je zastosować w praktyce.

Kompetencje: Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę jak można wykorzystać surowce pochodzenia zwierzęcego, w tym również produkty uboczne powstające podczas ich przetwarzania, jako źródło bioaktywnych substancji; daje znajomość struktury i funkcji tych substancji, a także wiedzę na temat ich zastosowania w praktyce.

Wymagania wstępne: Biochemia, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Skład chemiczny podstawowych surowców zwierzęcych: mleka, jaj i mięsa. Biologicznie aktywne substancje zawarte w surowcach zwierzęcych: enzymy, inhibitory, biopeptydy. Metody ich izolacji i kierunki wykorzystania. Główne produkty uboczne powstające podczas przetwarzania surowców zwierzęcych. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych (serwatka, krew).

Literatura: 1. Bioactive Egg Compounds.Ed. R. Huopalahti, R. Lopez-Fandino, M. Anton, R. Schade. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 2007; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka, Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław 2000; 3. Nutraceuticals and functional Foods. Ed. R.E.C. Wildman. CRC Press. Taylor and Francis Group.2007; 4. Meat and meat products. Technology, chemistry and microbiology, Varnam A., H., Sutberland J. P., Ed. Chapman and Hall, London 1995.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: