Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10129f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Biotechnologiczne wykorzystanie surowców zwierzęcychKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Józefa ChrzanowskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna biologicznie aktywne składniki zawarte w surowcach pochodzenia zwierzęcego lub otrzymywane na ich bazie w procesach enzymatycznych lub fermentacyjnych. Potrafi je wyizolować i oznaczyć ich aktywność. Wie też jak i gdzie można je zastosować w praktyce.
Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę jak można wykorzystać surowce pochodzenia zwierzęcego, w tym również produkty uboczne powstające podczas ich przetwarzania, jako źródło bioaktywnych substancji; daje znajomość struktury i funkcji tych substancji, a także wiedzę na temat ich zastosowania w praktyce.Wymagania wstępne:
Biochemia, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Skład chemiczny podstawowych surowców zwierzęcych: mleka, jaj i mięsa. Biologicznie aktywne substancje zawarte w surowcach zwierzęcych: enzymy, inhibitory, biopeptydy. Metody ich izolacji i kierunki wykorzystania. Główne produkty uboczne powstające podczas przetwarzania surowców zwierzęcych. Biotechnologiczne zagospodarowanie produktów ubocznych (serwatka, krew).
Literatura:
1. Bioactive Egg Compounds.Ed. R. Huopalahti, R. Lopez-Fandino, M. Anton, R. Schade. Springer-Verlag Berlin, Heidelberg, 2007; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka, Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław 2000; 3. Nutraceuticals and functional Foods. Ed. R.E.C. Wildman. CRC Press. Taylor and Francis Group.2007; 4. Meat and meat products. Technology, chemistry and microbiology, Varnam A., H., Sutberland J. P., Ed. Chapman and Hall, London 1995.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny. Uwagi: