ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10130f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Szybkie metody mikrobiologicznej analizy żywności
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Małgorzata Robak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu i zaliczeniu kursu zna szybkie metody oznaczania ilości drobnoustrojów oraz metody identyfikacji poszczególnych gatunków.

Kompetencje: Umiejętność zaplanowania funkcjonowania laboratorium mikrobiologicznej kontroli jakości żywności wymaganej dla danego sektora przemysłu spożywczego w celu zapewnienia produkcji żywności wolnych od patogenów i innych niepożądanych drobnoustrojów oraz do kontroli procesów biotechnologicznych opartych o wybrane mikroorganizmy.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Znaczenie mikrobiologicznej analizy w technologii żywności, przedstawienie dostępnych i szybkich metod umożliwiających kontrolę procesu produkcji oraz zapewniające końcową jakość produktu, opis metod oznaczania ilości drożdży i bakterii (cytometria przepływowa, oznaczanie ATP, DEFT), immunologiczne metody identyfikacji bakterii (ELISA, precypitacja, aglutynacja lateksowa, immunomagnetyczna separacja), metody identyfikacji bakterii i drożdży oparte o sondy genetyczne i PCR, mikrobiologia prognostyczna.

Literatura: 1. New techniques in food beverage microbiology, Blackwell Scientific Publications, London 1993; 2. Rapid microbiological methods for foods, beverages and pharmaceuticals, Blackwell Scientific Publications, Oxford, 1989; 3. Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym, Wyd. PŁ, Łódź 2000; 4. Laboratory methods in food microbiology, Academic Press, San Diego, London, Boston, New York, Sydney, Toronto 1998; 5. Katalogi firm : Merck, Noack, Biomerieux, 3M Poland; 6. Internetowe bazy danych.

Metody oceny: Egzamin pisemny, plus raport, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.

Uwagi: