Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10134o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Ekonomika i organizacja przemysłuKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 24 / 0Prowadzący:
dr inż. Lech PaczkowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zasady z zakresu ekonomiki, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia zastosowanie w pracy menedżerskiej zasad organizacji i zarządzania przedsiębiorstwem przemysłowym.Wymagania wstępne:
Ekonomia, matematyka, statystyka, technologia ogólna przemysłu spożywczegoTreści kształcenia:
Baza surowcowa i gospodarka surowcami w zakładach przemysłu spożywczego. Rynek produktów spożywczych. Przedsiębiorstwo sektora żywnościowego. Majątek trwały i obrotowy. Zdolność produkcyjna. Zatrudnienie. Wydajność pracy i płace. Rachunek kosztów. Klasyfikacje kosztów. Kalkulacja podziałowa i doliczeniowa kosztów. Analiza wahań podaży surowców rolnych. Analiza gospodarowania majątkiem trwałym i obrotowym przedsiębiorstwa. Podstawy księgowości przedsiębiorstw. Analiza bilansu i rachunku wyników. Biznes plan. Fundusze strukturalne UE.Literatura:
1.Bień J.: Zarządzanie finansami przedsiębiorstwa. PWN W-wa, 1996; 2.Duraj J.: Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa. PWE 2000; 3.Griffin R. W.: Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, W-wa, 2004; 4.Romanowska M.: Zarządzanie strategiczne, PWE, Warszawa 2003; 5.Sawicki K.: Podstawy rachunkowości. PWE, Warszawa 1996; 6.Skowronek Cz.: Logistyka w przedsiębiorstwie.PWE Warszawa 1995.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 60%.Uwagi: