Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10135f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
ImmunologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
12 / 12 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Chełmońska-SoytaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Studenci znają i rozumieją mechanizmy odporności nieswoistej i swoistej organizmu, znają zastosowanie metod biotechnologicznych w produkcji przeciwciał rekombinowanych, znają i potrafią wykonać testy oparte na reakcji-antygen przeciwciało, znają metody immunofluorescencyjnego wykrywania antygenów i zasadę działania cytometru przepływowego, znają podstawy metod immunoenzymatycznych i potrafią wykonać test ELISA, znają mechanizmy odporności jelitowej i umieją wskazać składniki pokarmowe mające wpływ na poziom odporności miejscowej i ogólnej, znają mechanizm alergii pokarmowej, umieją wskazać główne alergeny pokarmowe i znają główne strategie ograniczające alergiczność pokarmów, znają cele immunizacji czynnej i podstawowe metody uzyskiwania antygenów szczepionkowych.Kompetencje:
Student potrafi dokonać odpowiedniego wyboru odczynników, zaprojektować i wykonać testy wykrywające antygen lub przeciwciało metodami immunologicznymi opartymi na reakcji-antygen przeciwciało, potrafi wskazać parametry odporności swoistej i nieswoistej i metody ich oceny, które mogą być wykorzystywane w badaniach żywieniowych, potrafi wskazać najważniejsze alergeny w żywności i skutki ich działania w organizmie człowieka i zna podstawowe metody ograniczania ich niekorzystnego oddziaływania, zna podstawowe etapy produkcji szczepionekWymagania wstępne:
Wiadomości podstawowe z zakresu biologii, biochemii i genetyki komórek ssaków.Treści kształcenia:
Narządy i komórki biorące udział w reakcjach odpornościowych, podłoże molekularne rozpoznania antygenu, receptory rozpoznające wzorce i ich ligandy, przeciwciała, budowa i funkcja, źródła różnorodności, biotechnologiczne metody uzyskiwania przeciwciał: przeciwciała monoklonalne, biblioteki fagowe, transgeneza; antygeny, reakcja-antygen przeciwciało, prezentacja antygenu, główny kompleks zgodności tkankowej, receptory BCR i TCR, aktywacja limfocytów, sposoby komunikacji pomiędzy limfocytami, cytokiny, odporność jelitowa, alergie pokarmowe, alergeny w żywności, modulacja odporności swoistej i nieswoistej drogą pokarmową, (probiotyki, nutraceutyki, naturalne składniki pokarmowe), niedobory immunologiczne tła żywieniowego, odporność przeciwzakaźna i immunizacja, szczepionki uzyskiwane metodami biotechnologicznymi, mechanizmy immunologicznego rozpoznania antygenów nowotworowychLiteratura:
Podstawy Immunologii. Ptak W., Ptak M., Szczepanik M. PZWL, 2008
2. Immunologia . Male D., Brostoff J., Roth D., Roitt I. Urban I Partner, 2008
3. Materiały wykładowe i ćwiczeniowe dostępne na platformie EDUWET
4. Immunologia, pod red. Gołąb i wsp., PWN, 2009
Metody oceny:
Obowiązkowa obecność na ćwiczeniach, zaliczenie dwóch sprawdzianów pisemnych w trakcie kursu, egzamin pisemny (60% prawidłowych odpowiedzi).Uwagi: