ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10139f11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Higiena i toksykologia
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 12 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Po ukończeniu kursu student zna i rozumie skutki toksycznego działania zanieczyszczeń żywności, naturalnych substancji toksycznych oraz nadmiernych ilości dodatków do żywności, a także substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności.

Kompetencje: Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę ryzyka wystąpienia niebezpiecznych zanieczyszczeń w produktach spożywczych.

Wymagania wstępne: Chemia żywności, Biochemia, Ogólna technologia żywności, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwo żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.

Literatura: 1. Gertig H., Żywność a zdrowie, PZWL, 1996; 2. Nikonorow N., Urbanek- Karłowska B., Toksykologia żywności, PZWL, 1987; 3. Seńczuk W., Toksykologia, PZWL, 2002; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook, John Wiley&Sons,USA,2002.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.

Uwagi: