Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10139f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Higiena i toksykologiaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 12 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna i rozumie skutki toksycznego działania zanieczyszczeń żywności, naturalnych substancji toksycznych oraz nadmiernych ilości dodatków do żywności, a także substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania żywności.
Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę ryzyka wystąpienia niebezpiecznych zanieczyszczeń w produktach spożywczych.
Wymagania wstępne:
Chemia żywności, Biochemia, Ogólna technologia żywności, Mikrobiologia
Treści kształcenia:
Podstawowe wiadomości z toksykologii, bezpieczeństwo żywności i ocena ryzyka w odniesieniu do: naturalnych substancji toksycznych powstających podczas przetwarzania i przechowywania, chemicznych, biologicznych i fizycznych zanieczyszczeń żywności oraz substancji dodatkowych.
Literatura:
1. Gertig H., Żywność a zdrowie, PZWL, 1996; 2. Nikonorow N., Urbanek- Karłowska B., Toksykologia żywności, PZWL, 1987; 3. Seńczuk W., Toksykologia, PZWL, 2002; 4. Schmidt R.H., Rodrick G.E., Food safety handbook, John Wiley&Sons,USA,2002.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.
Uwagi: