Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10140f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Podstawy żywieniaKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
24 / 12 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Jadwiga BiernatJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student zna zasady oceny podaży energii i składników odżywczych z dietą w porównaniu do zaleceń żywieniowych, a także rozumie podstawowe zależności pomiędzy żywieniem a zdrowiem.
Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielną ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia w różnych grupach ludności.
Wymagania wstępne:
Chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologiaTreści kształcenia:
Podstawowe wiadomości o składnikach odżywczych i nieodżywczych: ich budowa, metabolizm, zapotrzebowanie, występowanie w żywności. Charakterystyka żywieniowa podstawowych grup produktów spożywczych. Bilans energii i kontrola masy ciała. Zalecenia żywieniowe. Piramida żywieniowa. Sytuacja żywieniowa na świecie. Żywienie a zdrowie.
Literatura:
1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2000; 2. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.II. PWN, Warszawa, 2000; 3. Smolin L.A.,Grosvernor M.B.: Nutrition: Science& Aplication, John Wiley& Sons, USA 2002; 4. Publikacje i artykuły przedstawione w czasie trwania kursu.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%.Uwagi: