Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10142o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Projektowanie technologiczneKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 48 / 0Prowadzący:
dr inż. Zbigniew JaniszynJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Efekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu potrafi opracować dokumentację projektową, na podstawie receptury potrafi sporządzić schemat blokowy procesów technologicznych oraz schemat maszyn i urządzeń. Na podstawie bilansu masowego potrafi dobrać maszyny i urządzenia potrzebne do danej linii technologicznej.
Kompetencje:
Student po zakończeniu kursu potrafi zaprojektować linę technologiczną w zakładzie przemysłu spożywczego.
Wymagania wstępne:
Rysunek techniczny, technologia ogólna, gospodarka wodno-ściekowa, gospodarka energetyczna, podstawy automatyki Treści kształcenia:
Ogólne zasady opracowania dokumentacji projektowej. Program produkcji i zdolność produkcyjna. Technologiczna koncepcja procesu produkcyjnego. Bilans masowy procesu. Obliczenie i dobór maszyn, urządzeń i środków transportu. Projektowanie magazynów. Przestrzenne rozmieszczenie procesu technologicznego. Transport wewnętrzny.
Literatura:
1.Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, Red. Dłużewski M., WNT 1987; 2.Podręcznik projektowania architektoniczno-budowanego, Neufert E., Arkady 1995; 3.Prawo budowlane – ustawa i przepisy wykonawcze, Ustawy i Przepisy, Warszawa 1998; 4.Materiały do ćwiczeń z projektowania zakładów przemysłu spożywczego. Janiszyn Z., Krawczyk Z., Skrypt AR Wrocław 1984.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia na podstawie oddanego projektu i odpowiedzi ustnej.
Uwagi: