Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS10147o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Podstawy biotransformacjiKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
4Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna podstawy działania enzymów i mechanizmy najczęściej wykorzystywanych w biotransformacjach reakcji enzymatycznych, ich zastosowanie w praktyce, metody analityczne kontroli przebiegu procesu biotransformacji i izolowania produktów. Kompetencje:
Student potrafi przeprowadzić proces biotransformacji, dobrać warunki dla jego optymalnego przebiegu, zna metody izolowania produktów i określenia przebiegu procesu.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia Treści kształcenia:
hydroksypochodnych z udziałem dehydrogenaz. Reakcje hydrolityczne. Enzymatyczna redukcja grupy karbonylowej. Reakcje hydroksylacji katalizowane przez monooksygenazy cytochromowe P450. Enzymatyczna degradacja łańcucha bocznego steroli. Zastosowanie biotransformacji w chemii steroidów. Reakcje izomeryzacji katalizowane przez enzymy. Zastosowanie biotransformacji w przemyśle spożywczym. Zalety i wady reakcji enzymatycznych. Literatura:
1. Teresa Kołek, Biotransformacje, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 2. Teresa Kołek, Agnieszka Bartmańska, Podstawy biotransformacji, Wydawnictwo Akademii Rolniczej, Wrocław, 2005; 3. Biotransformations in organic chemistry, Faber K., Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000; 4. Organic synthesis with oxidative enzymes, Holland H. L., VCH Publishers New York, 1992; 5. Biotechnology Vol. 6a, editor Kieslich K., Verlag. Chemie, Weinhei 1984. Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń praktycznych, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%. Uwagi: