Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20179f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Biokataliza w produkcji żywnościKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu powinien znać możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej, pozbawionej wolnych rodników, nutraceutyków, a także modyfikowanej w postaci: plastein, strukturyzowanych lipidów, biosurfaktantów, hormonów, odżywek i innych.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia samodzielne opracowanie aplikacji różnych biokatalizatorów w kierunku modyfikacji podstawowych składników żywności, celem uzyskania udoskonalonych środków żywnościowych.Wymagania wstępne:
Biochemia, enzymologia, technologia żywności, mikrobiologia.Treści kształcenia:
Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.Literatura:
1.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E.,
Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005
2.Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008
3.Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i
produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008
4.Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000
Metody oceny:
Egzamin pisemny, lub ustny; minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: