Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20180f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Genomika porównawcza drożdżyKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Małgorzata Robak, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student powinien być zdolny do wyszukiwania, analizy i interpretacji danych dotyczących genomiki drożdży. Samodzielnego zaplanowania badań eksperymentalnych oraz powinien posiadać wiadomości dotyczące genetyki drożdży należących do gatunków powszechnie wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych.Kompetencje:
Student zna organizacje genomów prawie 20 gatunków drożdży i najważniejsze bazy danych gromadzące wyniki dotyczące sekwencji i funkcji „nowych” genów. Potrafi wyszukać informacje na temat wybranego genu, genomu czy białka i wykorzystać we własnych badaniach porównawczych ( np. sekwencji).Wymagania wstępne:
biochemia, mikrobiologia, biologia molekularna, inżynieria genetycznaTreści kształcenia:
Nowoczesne podejście do zagadnień genetyki drożdży. Informatyczne metody badawcze: baza danych SGD i Genolevures. Szczegółowe omówienie genomów drożdży należących do klasy Hemiascomycetes. Analiza porównawcza genomów: ewolucja, częstotliwość występowania genów, funkcjonalna klasyfikacja genów. Opis laboratoryjnych metod analizy genomów drożdży : różnicowanie i identyfikacja szczepów.Literatura:
1. Genomy, PWN, Warszawa 2001
2. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeast, FEMS Letters 487, 2000
3. Internetowe bazy: SGD, Genolevures, NCBI, PDB.
4. Artykuły naukowe zawierające nowe informacje dotyczące genomów drożdży.
5. Materials of International Conferences on Yeast Genetic and Molecular Biology
Metody oceny:
sprawozdanie i/lub pisemny egzaminUwagi: