Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20181f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Biologiczne czynniki chorobotwórczeKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 0 / 0Prowadzący:
dr inż. Xymena PołomskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu potrafi wskazać zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością. Potrafi również rozpoznać objawy określonych chorób układu pokarmowego lub ogólnoustrojowych ze źródłem w tym układzie. Student zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów oraz kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia studentowi samodzielne rozpoznawanie źródeł zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym oraz w gastronomii i podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych. Student nabywa również umiejętność rozpoznawania objawów głównych chorób układu pokarmowego. Potrafi także wskazać metody diagnostyczne do wykrycia określonych patogenów. Wymagania wstępne:
Mikrobiologia ogólna, Mikrobiologia żywnościTreści kształcenia:
Budowa i działanie układu pokarmowego. Rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego, wirusowego i grzybowego. Choroby pasożytnicze. Choroby prionowe. Choroby ogólnoustrojowe o źródle w układzie pokarmowym. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne.
Literatura:
1. Materiały wykładowe.
2. Virella. Mikrobiologia i choroby zakaźne, wydanie I polskie. Urban & Partner, 2000.
3. Cianciara i Juszczyk. Choroby zakaźne i pasożytnicze. Wydawnictwo Czelej Sp. z o.o., 2007.
4. Mims et al. Medical microbiology, updated third edition. Elsevier MOSBY, 2004.
5. Irving et al. Mikrobiologia medyczna, krótkie wykłady. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, częściowo testowy, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: