Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NBSS20182f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
BiotransformacjeKierunek:
BiotechnologiaTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
1Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
dr hab. Teresa Kołek, prof. nadzw.Język:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu ma wiedzę o znaczeniu biotransformacji w syntezie leków i dodatków do żywności oraz „przyjaznych dla środowiska” kosmetyków i detergentów a także perspektywach bioremediacji w ochronie środowiska.
Kompetencje:
Student zna metody prowadzenia biotransformacji przy użyciu komórek roślinnych, preparatów enzymatycznych w formie proszków acetonowych, oceny właściwości fungistatycznych mikroorganizmów. Potrafi interpretować widma IR i 1H NMR.
Wymagania wstępne:
Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia, podstawy biotransformacji
Treści kształcenia:
Zastosowanie reakcji enzymatycznych do modyfikacji cząsteczki naturalnego substratu (węglowodanów, białek, izoprenoidów, antybiotyków). Enzymatyczne reakcje tworzenia wiązania węgiel-węgiel. „Zielona chemia” – enzymy w syntezie biodegradowalnych związków powierzchniowo czynnych. Bioremediacja metodą usuwania substancji utrzymujących się w środowisku. Genetyczna modyfikacja zdolności mikroorganizmów do prowadzenie pożądanej reakcji.Literatura:
1. Biotransformations II, vol. 8a i 8b, editor D. R. Kelly, Wiley-Vch GmbH Weinheim 2000
2. Biotransformations in organic chemistry, Faber K., Springer-Verlang, Berlin, Heidenberg 2000
Metody oceny:
Egzamin pisemny. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia: 60%.Uwagi: