Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
IBS20071o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Obiekty produkcji roślinnejKierunek:
BudownictwoTyp studiów:
II st. - magisterskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Włodzimierz BiałasJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zdobywa wiedzę teoretyczną z zakresu przechowalnictwa owoców i warzyw w obiektach chłodniczych i w obiektach z chłodem naturalnym. Nabywa także wiedzę o biologii i metodach uprawy grzybów jadalnych. Student potrafi sporządzić bilans cieplny komór przechowalniczych, dobrać chłodnice i agregaty skraplające oraz urządzenia wentylacyjne. Jest w stanie samodzielnie zaprojektować układ funkcjonalny obiektów przechowalniczych i uprawy grzybów. Zaprojektować konstrukcję i rozwiązania budowlane przegród budynków w poszczególnych typach obiektów.Kompetencje:
Ukończenie przedmiotu umożliwia projektowanie układów funkcjonalnych i rozwiązań budowlanych obiektów chłodni i przechowalni owoców oraz warzyw. Umożliwia także projektowanie instalacji chłodniczych i wentylacyjnych w obiektach przechowal-niczych.Wymagania wstępne:
przedmioty ze studiów pierwszego stopnia: produkcja rolnicza, budownictwo ogólne, planowanie przestrzenne, mechanika gruntów i fundamentowanie, konstrukcje betonowe, konstrukcje metalowe, instalacje budowlane.Treści kształcenia:
Wymagania przechowalnicze owoców i warzyw, cykle technologiczne przechowalni i chłodni, przechowywanie w atmosferze naturalnej i kontrolowanej. Wytyczne kształtowania wielkości komór przechowalniczych i hal manipulacyjnych. Zasady obliczeń bilansu parownikowego pomieszczeń chłodniczych. dobór mocy chłodnic i agregatów skraplających. Charakterystyka cykli technologicznych w różnych metodach uprawy pieczarki i boczniaka. Projektowanie pomieszczeń dla poszczególnych faz cyklu uprawy.Literatura:
Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL, Warszawa 1979; Lange E., Ostrowski W,: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992; Prac. zbior.: Technologia przechowywania i uszlachetniania owoców i warzyw. PWRiL, Warszawa 1980; Gapiński M., Woźniak W.: Pieczarka, Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, Poznań 1999; Vedder P.J.C.: Nowoczesna uprawa pieczarki. PWRiL, Warszawa 1980; Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Wyd. WSI, Koszalin 1995; Ullrich H-J.: Technika chłodnicza–poradnik, Wyd. Masta Gdańsk, 2000.Metody oceny:
obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny za przedstawiony projekt, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy niezbędnej do zaliczenia: 60%Uwagi: