ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IBS20071o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Obiekty produkcji roślinnej
Kierunek: Budownictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Włodzimierz Białas
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobywa wiedzę teoretyczną z zakresu przechowalnictwa owoców i warzyw w obiektach chłodniczych i w obiektach z chłodem naturalnym. Nabywa także wiedzę o biologii i metodach uprawy grzybów jadalnych. Student potrafi sporządzić bilans cieplny komór przechowalniczych, dobrać chłodnice i agregaty skraplające oraz urządzenia wentylacyjne. Jest w stanie samodzielnie zaprojektować układ funkcjonalny obiektów przechowalniczych i uprawy grzybów. Zaprojektować konstrukcję i rozwiązania budowlane przegród budynków w poszczególnych typach obiektów.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu umożliwia projektowanie układów funkcjonalnych i rozwiązań budowlanych obiektów chłodni i przechowalni owoców oraz warzyw. Umożliwia także projektowanie instalacji chłodniczych i wentylacyjnych w obiektach przechowal-niczych.

Wymagania wstępne: przedmioty ze studiów pierwszego stopnia: produkcja rolnicza, budownictwo ogólne, planowanie przestrzenne, mechanika gruntów i fundamentowanie, konstrukcje betonowe, konstrukcje metalowe, instalacje budowlane.

Treści kształcenia: Wymagania przechowalnicze owoców i warzyw, cykle technologiczne przechowalni i chłodni, przechowywanie w atmosferze naturalnej i kontrolowanej. Wytyczne kształtowania wielkości komór przechowalniczych i hal manipulacyjnych. Zasady obliczeń bilansu parownikowego pomieszczeń chłodniczych. dobór mocy chłodnic i agregatów skraplających. Charakterystyka cykli technologicznych w różnych metodach uprawy pieczarki i boczniaka. Projektowanie pomieszczeń dla poszczególnych faz cyklu uprawy.

Literatura: Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL, Warszawa 1979; Lange E., Ostrowski W,: Przechowalnictwo owoców. PWRiL, Warszawa 1992; Prac. zbior.: Technologia przechowywania i uszlachetniania owoców i warzyw. PWRiL, Warszawa 1980; Gapiński M., Woźniak W.: Pieczarka, Technologia uprawy i przetwarzania. PWRiL, Poznań 1999; Vedder P.J.C.: Nowoczesna uprawa pieczarki. PWRiL, Warszawa 1980; Czapp M., Charun H.: Bilans cieplny pomieszczeń chłodni. Wyd. WSI, Koszalin 1995; Ullrich H-J.: Technika chłodnicza–poradnik, Wyd. Masta Gdańsk, 2000.

Metody oceny: obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny za przedstawiony projekt, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy niezbędnej do zaliczenia: 60%

Uwagi: