ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10033o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Agrofizyka
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr Janusz Miśkiewicz
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zdobywa podstawy wiedzy fizycznej niezbędnej w toku dalszych studiów w zakresie zjawisk związanych z naukami rolniczymi. Jest on w stanie przeprowadzić eksperymenty i pomiary prostych wielkości fizycznych, poprawnie zanalizować układ rzeczywisty wskazując na jego istotne elementy i przedstawić opis tego problemu. Student ma niezbędną wiedzę do studiowania zagadnień technicznych a także rozumienia zjawisk występujących w glebach i układach biologicznych.

Kompetencje: Nabyta wiedza umożliwia rozpoczęcie nauki innych dyscyplin w zakresie nauk rolniczych. Studenci są w stanie samodzielnie wykonać pomiar wielkości fizycznej oraz poprawnie opisać zjawisko fizyczne, a także wskazać na czynniki istotne w rozważanym problemie.

Wymagania wstępne: Wiadomości z fizyki i matematyki w zakresie szkoły średniej.

Treści kształcenia: Pomiar wielkości fizycznych. Jednostki miar. Rola fizyki w naukach rolniczych. Kinematyka i dynamika ruchu postępowego i obrotowego. Pojęcie pracy, energii, zasady zachowania energii i pędu. Statyka i dynamika cieczy. Własności powierzchniowe cieczy. Elektryczność i magnetyzm. Termodynamiczne aspekty wzajemnych oddziaływań pomiędzy środowiskiem a rośliną. Podstawy fizyki współczesnej. Zjawisko fotoelektryczne. Budowa atomu i jądra atomowego. Typy promieniowania jądrowego i jego wpływ na organizmy żywe.

Literatura: S. Przestalski “Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki”, wyd. U. Wr., 2001 D. Holliday “Podstawy Fizyki”, Warszawa PWN 2003 H. Kleszczyńska, M. Kilian, J. Kuczera: „Laboratorium fizyki, biofizyki i agrofizyki”, wyd. UP we Wrocławiu, Wrocław 2008

Metody oceny: Egzamin pisemny, Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60 % .

Uwagi: