Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
ROSS10059o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Ekonomika ogrodnictwaKierunek:
OgrodnictwoTyp studiów:
I st. - licencjackieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 60 / 0Prowadzący:
dr inż. Marek StachowiakJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student zna: podstawy prawne funkcjonowania organizacji gospodarczych, oceny mierników produkcyjnych i ekonomicznych prowadzonej działalności jak również oceny zamierzeń rozwojowych, planowania i organizowania przedsiębiorstw rolniczych i ogrodniczych oraz procesów pracy, posiada umiejętności określania progu rentowności, analizy wrażliwości dla podmiotu oraz znajomość zasad rozliczania podatku dochodowego i księgowania.Kompetencje:
Student może sporządzać analizy ekonomiczne działalności gospodarczej, projektować produkcję ogrodniczą. Posiada kompetencje umożliwiające podejmowanie decyzji o charakterze ekonomicznym na stanowisku kierowniczym, posiada wiadomości dotyczące uruchomienia, prowadzenia i zamykania działalności gospodarczej.Wymagania wstępne:
Do rozpoczęcia kursu niezbędne są podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii (szczególnie mikroekonomicznej teorii funkcjonowania przedsiębiorstwa), umiejętność posługiwania się arkuszem kalkulacyjnym, umiejętność korzystania ze źródeł statystyki powszechnej.Treści kształcenia:
Pojęcia podstawowe z ekonomiki i organizacji ogrodnictwa, podstawy prawne funkcjonowania działalności gospodarczej, projektowanie działalności gospodarczej o charakterze ogrodniczym, analiza organizacji pracy, analiza sytuacji ekonomiczne podmiotu, kalkulacje ogrodnicze, ocena zamierzeń inwestycyjnych, niekonwencjonalne metody finansowania., podstawy rachunkowościLiteratura:
Worobiow L., Spychalski G. “Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej”. Wyd. AR Szczecin 2002.
Krusze N. “Ogólna ekonomika ogrodnictwa”. PWRiL, Warszawa 1985.
Klepacki B. „Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw produkcji i pracy w rolnictwie”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996,
Metody oceny:
Standardowe warunki zaliczenia przewidziane w regulaminie studiów ponadto dwa kolokwia pisemne w każdym semestrze, dodatkowo w semestrze VII wykonanie projektu urządzenia gospodarczego. Dodatkowe prace w postaci analiz fotografii czasu pracy, analiz kalkulacji kosztów produkcji, kalkulacji wynagrodzeń i kosztów pracy ludzkiej.
Egzamin – w formie pisemnej (możliwy test) lub ustnej.
Uwagi: