ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10059o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Ekonomika ogrodnictwa
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 60 / 0
Prowadzący: dr inż. Marek Stachowiak
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna: podstawy prawne funkcjonowania organizacji gospodarczych, oceny mierników produkcyjnych i ekonomicznych prowadzonej działalności jak również oceny zamierzeń rozwojowych, planowania i organizowania przedsiębiorstw rolniczych i ogrodniczych oraz procesów pracy, posiada umiejętności określania progu rentowności, analizy wrażliwości dla podmiotu oraz znajomość zasad rozliczania podatku dochodowego i księgowania.

Kompetencje: Student może sporządzać analizy ekonomiczne działalności gospodarczej, projektować produkcję ogrodniczą. Posiada kompetencje umożliwiające podejmowanie decyzji o charakterze ekonomicznym na stanowisku kierowniczym, posiada wiadomości dotyczące uruchomienia, prowadzenia i zamykania działalności gospodarczej.

Wymagania wstępne: Do rozpoczęcia kursu niezbędne są podstawowe wiadomości z zakresu ekonomii (szczególnie mikroekonomicznej teorii funkcjonowania przedsiębiorstwa), umiejętność posługiwania się arkuszem kalkulacyjnym, umiejętność korzystania ze źródeł statystyki powszechnej.

Treści kształcenia: Pojęcia podstawowe z ekonomiki i organizacji ogrodnictwa, podstawy prawne funkcjonowania działalności gospodarczej, projektowanie działalności gospodarczej o charakterze ogrodniczym, analiza organizacji pracy, analiza sytuacji ekonomiczne podmiotu, kalkulacje ogrodnicze, ocena zamierzeń inwestycyjnych, niekonwencjonalne metody finansowania., podstawy rachunkowości

Literatura: Worobiow L., Spychalski G. “Podstawy ekonomiki, organizacji i zarządzania w produkcji ogrodniczej”. Wyd. AR Szczecin 2002. Krusze N. “Ogólna ekonomika ogrodnictwa”. PWRiL, Warszawa 1985. Klepacki B. „Wybrane pojęcia z zakresu organizacji gospodarstw produkcji i pracy w rolnictwie”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1996,

Metody oceny: Standardowe warunki zaliczenia przewidziane w regulaminie studiów ponadto dwa kolokwia pisemne w każdym semestrze, dodatkowo w semestrze VII wykonanie projektu urządzenia gospodarczego. Dodatkowe prace w postaci analiz fotografii czasu pracy, analiz kalkulacji kosztów produkcji, kalkulacji wynagrodzeń i kosztów pracy ludzkiej. Egzamin – w formie pisemnej (możliwy test) lub ustnej.

Uwagi: