Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10018o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Podstawy produkcji zwierzęcejKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
2Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej AdamskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju, poznać specyfikę chowu poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich, wpływ warunków żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów zwierzęcych, możliwości sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych w wyniku działania różnych zabiegów genetycznych oraz czynników chowu. Poznać skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji.Kompetencje:
Student po ukończeniu kursu powinien: poznać podstawową nomenklaturę zootechniczną; poznać topografię poszczególnych gatunków zwierząt, poznać zasady chowu poszczególnych grup technologicznych i gatunków zwierząt gospodarskich; poznać zasady żywienia, utrzymania, pielęgnacji i użytkowania poszczególnych grup i gatunków zwierząt gospodarskich. Znać skutki genetycznego doskonalenia zwierząt i efekty intensyfikacji produkcji. Poznać możliwości i zakres sterowania składem i jakością produktów zwierzęcych, poznać zasady ekologicznego chowu zwierząt gospodarskich.Wymagania wstępne:
Podstawowe wiadomości z biologii zwierzątTreści kształcenia:
Uwarunkowania produkcji mleka w Polsce i na świecie; trendy w rozwoju produkcji zwierzęcej; chów i hodowla poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich. Specyfika chowu i użytkowania różnych grup technologicznych zwierząt gospodarskich; wpływ intensywności produkcji na jakość produkowanej żywności; skutki intensyfikacji produkcji i chowy wielkostadnego na środowisko, zdrowie i produkcyjność zwierząt, ćwiczenie ze zwierzętami, ćwiczenia projektowe, poznanie laboratorium i zasad oceny niektórych produktów zwierzęcych.Literatura:
Chów i hodowla zwierząt. Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005, Praca zbiorowa pod redakcją T. Szulca;
Literatura uzupełniająca: przewodnik do ćwiczeń, normy żywienia zwierząt.
Metody oceny:
Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: