Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10039f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Technologia owoców, warzyw i zbóżKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr inż. Lesław SzymańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu zna właściwości surowców przeznaczonych do produkcji soków i napojów owocowych, soków warzywnych, win, kompotów, mrożonek, suszy z owoców i warzyw, kiszonek z warzyw, koncentratów z pulp i przecierów, mąki, kasz, makaronów i pieczywa. Zna główne procesy technologiczne ich przetwarzania jak i wymagania jakościowe względem wytworzonych produktów.Kompetencje:
Student potrafi ocenić jakość i przydatność surowców do przetwórstwa, umie opracować receptury produktów sokownictwa, konserw apertyzowanych, przetworów fermentowanych i utrwalanych cukrem, suszonych i mrożonych. Potrafi obliczyć zapotrzebowanie na surowce i materiały pomocnicze. Zna budowę, skład chemiczny i właściwości surowca zbożowego, potrafi określić jego jakość i przydatność do przetwórstwa, zna podstawowe technologie wytwarzania różnych produktów zbożowychWymagania wstępne:
Chemia, biochemia, mikrobiologia, podstawy technologii ogólnejTreści kształcenia:
Znaczenie, charakterystyka i kierunki rozwoju przemysłu owocowo-warzywnego. Przetwórstwo i spożycie owoców i warzyw w Polsce. Technologia produkcji konserw z owoców i warzyw. Technologia produkcji soków i koncentratów z owoców i soków warzywnych. Technologia produkcji win owocowych i gronowych. Koncentraty z przecierów owocowych. Technologia kwaszarnictwa. Zamrażarnictwo owoców i warzyw. Technologia suszenia owoców i warzyw. Produkcja i wykorzystanie zbóż. Technologia przerobu ziarna na mąki i kasze. Technologia piekarstwa i ciastkarstwa Literatura:
1.Przetwórstwo owoców i warzyw, cz.1,2, Jarczyk A.., Berdowski J., B., WSiP 1997, 1999.
2.Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw, Zadernowski R., Oszmiański J., Wyd. ART. 1994.
3. Piekarstwo i ciastkarstwo, Red. Ambroziak Z., WNT 1988
4.Technologia przemysłowej produkcji makaronu. Obuchowski W. Wyd AR Poznań 1997
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%Uwagi: