Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10040f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Technologia surowców zwierzęcychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zaliczeniu przedmiotu student powinien znać podstawowe technologie w przetwarzaniu surowców pochodzenia zwierzęcego. Kompetencje:
Student potrafi przedstawić najważniejsze procesy technologiczne wykorzystywane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zna uwarunkowania surowcowe, materiałowe, wyposażenia technicznego celem zapewnienia poprawności operacji technologicznych..Wymagania wstępne:
Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia żywności i mikrobiologia żywności.Treści kształcenia:
Technologia produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Technologie przetwarzania surowców płynnych (jaja, mleko). Tradycyjne oraz nowoczesne techniki utrwalania surowców oraz przetworów mięsnych, drobiarskich, mleczarskich oraz jajecznych. Operacje technologiczne w produkcji koncentratów oraz żywności wygodnej pochodzenia zwierzęcego.Literatura:
1. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. pod red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004;
2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000;
3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2006;
4.Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL, Warszawa, 2004;
5. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. pod red. S. Ziajki., ART. Olsztyn 2008;
6. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. pod red. S. Ziajki , ART. Olsztyn 1997;
7. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.Uwagi:
kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)