ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10041f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Procesy w przetwarzaniu surowców zwierzęcych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zaliczeniu przedmiotu student powinien znać podstawowe procesy i operacje stosowane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego.

Kompetencje: Student potrafi przedstawić najważniejsze procesy technologiczne wykorzystywane w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcego. Zna uwarunkowania surowcowe, materiałowe, wyposażenia technicznego celem zapewnienia poprawności operacji technologicznych.

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji zwierzęcej, chemia żywności i mikrobiologia żywności.

Treści kształcenia: Procesy technologiczne w produkcji i przetwórstwie mięsa dużych zwierząt rzeźnych i drobiu. Techniki utrwalania. Procesy w przetwarzaniu surowców płynnych (jaja, mleko). Operacje technologiczne w produkcji koncentratów mlecznych i jajecznych oraz żywności wygodnej z zastosowaniem surowców pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Mięso i przetwory drobiowe. Pr. zb. pod red. Grabowski T., Kijowski J. WNT, Warszawa 2004; 2. Jajczarstwo. Nauka, technologia, praktyka. Red. Trziszka T., Wyd. AR Wrocław, 2000; 3. Technologia przetwórstwa mięsa. Olszewski A., WNT, Warszawa 2006; 4.Surowce zwierzęce, ocena i wykorzystanie. Pr. zb. pod red. Z. Litwińczuka. PWRiL, Warszawa, 2004. 5. Mleczarstwo, t.1. Pr. zb. pod red. S. Ziajki., ART. Olsztyn 2008; 6. Mleczarstwo- Zagadnienia wybrane t.2. Pr. zb. pod red. S. Ziajki , ART. Olsztyn 1997; 7. Ocena i przetwórstwo mięsa. Podręcznik dla studentów. Zin M., Znamierowska A. Rzeszów 2001.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)