Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10044f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów zwierzęcychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
9Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
45 / 45 / 0Prowadzący:
dr hab. Andrzej Jarmoluk, prof. nadzw. UPJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu powinien posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu towaroznawstwa: mleka i produktów mlecznych, mięsa i przetworów mięsnych, drobiu i jaj oraz ich przetworów, ryb, przetworów rybnych i owoców morza a szczególnie dotyczących:
• charakterystyki towaroznawczej surowca,
• składu chemicznego i wartości odżywczej,
• istoty metod przetwarzania i charakterystyki towaroznawczej przetworów,
• wymagań jakościowych i zasad klasyfikacji asortymentowej,
• podstawowych pojęć, definicji, standardów i normatywów,
• metod znakowania, pakowania i warunków przechowywania.Kompetencje:
Student powinien być przygotowany do pełnienia funkcji związanych ze sprawowaniem nadzoru nad zapewnieniem standardów jakościowych przy produkcji i przechowywaniu przetworów z mięsa, mleka, drobiu i jaj oraz ryb. Powinien być władny do podejmowania prawidłowych decyzji związanych z jakością i bezpieczeństwem surowców pochodzenia zwierzęcego i ich przetworów w obrocie produkcyjno – handlowym. Powinien posiadać wiedzę potrzebną do wykonywania opracowań projektowych związanych z normalizacją i standaryzacją surowców i produktów przetwórstwa mleka, mięsa, drobiu i jaj oraz ryb.Wymagania wstępne:
Student powinien znać obsługę komputera na poziomie absolwenta liceum o profilu ogólnym.
Posiadać wiedzę z zakresu: chemii ogólnej i nieorganicznej, chemii organicznej, chemii żywności, chemicznych i instrumentalnych metod analizy żywności, biochemii, mikrobiologii ogólnej i żywności, analizy sensorycznej żywności, podstaw produkcji zwierzęcej, technologii surowców zwierzęcych.Treści kształcenia:
Podstawowe właściwości fizykochemiczne, odżywcze i standardy jakościowe mleka, mięsa, drobiu, jaj i ryb. Charakterystyka towaroznawcza wybranych asortymentów przetworów mlecznych, mięsnych, drobiowych, jajecznych oraz rybnych. Podstawy produkcji przetworów z mleka, mięsa, drobiu, jaj i ryb. Opakowania stosowane w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego, zasady konfekcjonowania, oraz parametry przechowywania.Regulacje prawne i normy określające standardy jakościowe dla surowców pochodzenia zwierzęcego i wytwarzanych z nich przetworów.Literatura:
1.Praca zbiorowa pod red. Aleksandra Lempki, Towaroznawstwo, Produkty spożywcze, wyd. PWE Warszawa 1985
2.Praca zbiorowa pod red. Franciszka Świderskiego, Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Technologia i ocena jakościowa, wydanie II poprawione i uzupełnione, wydawnictwo SGGW Warszawa 2003.
3.Kołożyn-Krajewska Danuta, Sikora Tadeusz, Towaroznawstwo Żywności, wyd. WSiP, Warszawa 2004.
4.Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego, Chemia żywności. Składniki żywności - tom 1, Sacharydy, lipidy i białka –tom 2, Odżywcze i zdrowotne właściwości składników żywności – tom 3., Wydanie V zmienione Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa 2009.
5.Adam Olszewski Technologia przetwórstwa mięsa wyd. WNT 2007
6.Zdzisław E. Sikorski Ryby i bezkręgowce morskie. Pozyskiwanie, właściwości i przetwarzanie, wyd. WNT Warszawa 2004.
7.Praca zbiorowa pod red. Teresy Smolińskiej i Wiesława Kopcia, Przetwórstwo mięsa drobiu – podstawy biologiczne i technologiczne, wyd. WUP Wrocław 2009.
8.Praca Zbiorowa pod red. Tadeusza Trziszki JAJCZARSTWO – NAUKA, TECHNOLOGIA, PRAKTYKA, wyd. WUP Wrocław 2000.
9.Praca zbiorowa pod red. Stefana Ziajki, Mleczarstwo, zagadnienia wybrane wyd. ART. 1997. Metody oceny:
egzamin pisemny - testowyUwagi:
wykłady realizowane w systemie kształcenia na odległość (e-learning)