Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10046f11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Standaryzacja produktów spożywczychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Maciej OziembłowskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna żywnościowe systemy standaryzacyjne, umie korzystać z norm, zna strukturę norm jako dokumentu normatywnego, umie wskazać powiązania polskiego systemu standaryzacyjnego z systemem europejskim oraz międzynarodowym (światowym), zna systemy żywności regionalnej i tradycyjnej.Kompetencje:
Ukończenie kursu daje studentowi wiedzę praktycznego wykorzystania norm, w tym również pod kątem przygotowania wniosków w ramach systemów żywności regionalnej i tradycyjnej.Wymagania wstępne:
chemia żywności, matematyka, analiza żywnościTreści kształcenia:
Rys historyczny standaryzacji i normalizacji, podstawy prawne systemu normalizacji, idea systemów normalizacji, zadania i cele normalizacji, struktura polskich, europejskich, międzynarodowych organizacji normalizacyjnych, idea norm na przykładzie wybranych dokumentów normatywnych związanych z określonymi grupami produktów żywnościowych lub czynnościami i metodami, żywność regionalna i tradycyjna w różnych systemach promujących żywność wysokiej jakości.Literatura:
1. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, red. T. Trziszka, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, 2009; 2. Towaroznawstwo żywności przetworzonej: technologia i ocena jakości, Świderski F., wyd. 2 popr., Wyd. SGGW, Warszawa 2003; 3. Miesięcznik “Normalizacja”
Metody oceny:
Zaliczenie pisemne lub ustne.Uwagi: