ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10048o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Towaroznawstwo produktów zwierzęcych niespożywczych
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Wiesław Kopeć, prof. dr hab. Tadeusz Szmańko
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zaliczeniu przedmiotu student zna zasady oceny towaroznawczej oraz kierunki wykorzystania i zagospodarowania niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego.

Kompetencje: Student potrafi samodzielnie przeprowadzić ocenę towaroznawczą wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do celów niespożywczych oraz ustalić ich zgodność z wymaganiami normatywnymi.

Wymagania wstępne: technologia surowców zwierzęcych, mikrobiologia ogólna i żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka jakościowa surowców kolagenowych i krwi zwierząt rzeźnych oraz wykorzystanie do produkcji biopreparatów, technologia produkcji żelatyny przeznaczonej na cele niespożywcze, ocena towaroznawcza żelatyn technicznych i farmaceutycznych. Charakterystyka niejadalnych ubocznych surowców rzeźnych przeznaczonych do produkcji biopreparatów, technologia produkcji i ocena towaroznawcza produktów jajczarskich przeznaczonych do celów farmaceutycznych i paszowych oraz ocena towaroznawcza i wykorzystanie skór zwierzęcych i futer.

Literatura: 1. Kolagen, chemia i wykorzystanie. Lasek W., WNT Warszawa, 1978; 2. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wrocław 1999.

Metody oceny: Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.

Uwagi: