Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10048o11Rok / Semestr:
2011/2012 zimowyNazwa:
Towaroznawstwo produktów zwierzęcych niespożywczychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
5Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Wiesław Kopeć, prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zaliczeniu przedmiotu student zna zasady oceny towaroznawczej oraz kierunki wykorzystania i zagospodarowania niespożywczych surowców pochodzenia zwierzęcego.Kompetencje:
Student potrafi samodzielnie przeprowadzić ocenę towaroznawczą wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do celów niespożywczych oraz ustalić ich zgodność z wymaganiami normatywnymi.Wymagania wstępne:
technologia surowców zwierzęcych, mikrobiologia ogólna i żywnościTreści kształcenia:
Charakterystyka jakościowa surowców kolagenowych i krwi zwierząt rzeźnych oraz wykorzystanie do produkcji biopreparatów, technologia produkcji żelatyny przeznaczonej na cele niespożywcze, ocena towaroznawcza żelatyn technicznych i farmaceutycznych. Charakterystyka niejadalnych ubocznych surowców rzeźnych przeznaczonych do produkcji biopreparatów, technologia produkcji i ocena towaroznawcza produktów jajczarskich przeznaczonych do celów farmaceutycznych i paszowych oraz ocena towaroznawcza i wykorzystanie skór zwierzęcych i futer.Literatura:
1. Kolagen, chemia i wykorzystanie. Lasek W., WNT Warszawa, 1978;
2. Kuźniewicz J., Filistowicz A. Chów i hodowla zwierząt futerkowych. Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Wrocław 1999.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny.Uwagi: