Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10056f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Towaroznawstwo produktów biotechnologicznychKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż. Joanna Kawa-RygielskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę w zakresie klasyfikacji, oceny jakości produktów biotechnologicznych
Kompetencje:
Student umie przeprowadzić ocenę towaroznawczą różnych grup produktów biotechnologicznych.Wymagania wstępne:
Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Biotechnologia produkcji żywności - stan wiedzy konsumenta. Klasyfikacja i charakterystyka produktów biotechnologicznych. Normy i regulacje prawne w zapewnieniu jakości produktów biotechnologicznych. Ocena towaroznawcza napojów fermentowanych. Jakość produktów zaliczanych do grupy żywności funkcjonalnej. Dodatki do żywności- wpływ na kształtowanie cech gotowego produktu. Jakość genetycznie modyfikowanej żywności. GMO- wymogi bezpieczeństwa zdrowotnego.
Literatura:
.Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 1999
2.Rynki alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy
3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001
4. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Przemysł spożywczy, Biotechnologia.
Metody oceny:
egzamin pisemny
Uwagi: