Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10057f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Towaroznawstwo napojów fermentowanych i produktów GMOKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr inż Joanna Kawa-RygielskaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student posiada wiedzę w zakresie oceny jakości napojów fermentowanych i produktów GMO
Kompetencje:
Student umie przeprowadzić ocenę towaroznawczą napojów fermentowanych różnego typu oraz zna normy i regulacje prawne dotyczące produktów GMOWymagania wstępne:
Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, Podstawowe problemy przemysłów fermentacyjnych, MikrobiologiaTreści kształcenia:
Napoje alkoholowe – klasyfikacja, wady produktów, znaczenie znaku towarowego. Jakość wyrobów spirytusowych w aspekcie przepisów krajowych i UE. Podstawowe zasady na rynku wina, piwa i napojów spirytusowych. Akty prawne regulujące wytwarzanie i stosowanie GMO. Wartość żywieniowa i technologiczna surowców genetycznie zmodyfikowanych. Produkty GMO a bezpieczeństwo i prawa konsumentaLiteratura:
1.Towaroznawstwo żywności przetworzonej, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 1999
2.Rynki alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy
3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001
4. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Przemysł spożywczy, Biotechnologia.
Metody oceny:
egzaminUwagi: