Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10058o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Opakowania w przemyśle spożywczymKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 0 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz SzmańkoJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna właściwości, zasady projektowania i normalizacji opakowań jednostkowych, zbiorczych i transportowych, wykonanych z różnych tworzyw opakowaniowych, zna systemy pakowania żywności a także specyfikę pakowania poszczególnych grup produktów żywnościowych. Zorientowany jest również w wystąpowaniu potencjalnych zagrożeń jakości żywności, wynikających ze stosowania opakowań.Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia projektowanie opakowań, ocenę ich jakości oraz poprawności doboru do poszczególnych grup żywności, ocenę skali ryzyka pogorszenia jakości produktu wadliwie zapakowanego.Wymagania wstępne:
Ogólna technologia żywności, inżynieria procesowa, rysunek technicznyTreści kształcenia:
Funkcje opakowań. Normalizacja i projektowanie opakowań. Właściwości materiałów opakowaniowych. Systemy pakowania żywności. Pakowanie poszczególnych grup produktów żywnościowych. Kontrola jakości opakowań.Literatura:
1.Food packing:principles and practice, Robertson G.L., Marcel Dekker Inc.,1993; 2.Packaging:specifications, purchasing and quality control, Leonard E.A., Marcel Dekker Inc., 1996;
3.Innovations in food packaging. J.H. Han. Elsevier, 2005;
4. Opakowania żywności, Red.Czarniawski B., Michniewicz J.,Agro Food, 1998.
Metody oceny:
Pisemne zaliczenie, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.Uwagi: