ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10059o11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Metody oceny produktu
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Małgorzata Kaźmierska
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończonym kursie student zna: podstawowe zasady metrologii; zasady pobierania, przygotowywania próbek do analizy oraz ich przechowywania; podstawy dobrej praktyki laboratoryjnej; ogólne wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów badawczych i wzorcujących (treść normy ISO 17025); zasady walidacji metod badawczych. Zna poszczególne etapy procesu akredytacji. Potrafi przygotować dokumentację laboratorium badawczego (procedury, instrukcje).

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i nadzorujących prace laboratoriów badawczych w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności. Potrafi samodzielnie wykonać projekt dokumentacji systemu.

Wymagania wstępne: Wiedza w zakresie produkcji surowców żywnościowych i jego przetwórstwa, podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i higieny.

Treści kształcenia: Podstawy metrologii. Zasady pobierania prób. Zasady dobrej praktyki laboratoryjnej. Omówienie treści norm ISO 17025 oraz interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Walidacja metod analitycznych. Niepewność pomiaru oraz spójność pomiarowa. Akredytacja laboratoriów badawczych.

Literatura: 1. Hamrol A.: Zarządzanie jakością z przykładami. Wyd. PWN, 2007; 2. Michalski R., Mytych J.: Akredytacja laboratoriów badawczych. Wyd. Elamed, 2008; 3. Piotrowski J., Kostyrko K.: Wzorcowanie aparatury pomiarowej. Wyd. PWN , Warszawa, 2000; 4. Polska norma PN-EN ISO/IEC 17025, 2005; 5. Trziszka T.: Praca zbiorowa. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wyd. UP we Wrocławiu, 2009; 6. Urbaniak M.: Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Wyd. Difin, 2004.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne lub ustne.

Uwagi: