Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10061o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywnościKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
5Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
prof. dr hab. Tadeusz TrziszkaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończonym kursie student zna: podstawy zarządzania jakością w oparciu o normy serii ISO serii 9000, podstawy europejskiego prawa żywnościowego ujętego w najnowszych zarządzeniach UE, zasady auditowania, treść norm ISO 9001,19011, 22000, podstawy kompleksowego zarządzania jakością, w tym TQM i sześć sigma. Zna zasady przygotowania dokumentacji systemu zarządzania jakością i dokumentacji dobrych praktyk (GMP/GHP) oraz HACCP. Student jest zorientowany w procesach gospodarczych nastawionych na innowacyjność.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student może twórczo uczestniczyć w zespołach projektujących i wdrażających systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności w jednostkach organizacyjnych związanych z produkcją i dystrybucją żywności, potrafi wykonać projekt dokumentacji systemu.
Wymagania wstępne:
Wiedza w zakresie produkcji surowców żywnościowych i jego przetwórstwa, podstawowa wiedza ekonomiczna z zakresu mikro i makroekonomii oraz marketingu i zarządzania. Podstawowa wiedza z zakresu mikrobiologii i higieny.Treści kształcenia:
Omówienie treści norm ISO 9000, 9001, 19011 oraz ich interpretacja w aspekcie zarządzania jednostką organizacyjną. Najważniejsze zasady kompleksowego zarządzania. Audity i sposoby auditowania. Instrumenty tworzenia zaufania w bezpieczeństwie oraz wiarygodności wyrobów i usług. Omówienie i interpretacja rozporządzeń UE w zakresie prawa żywnościowego. Norma ISO 22000 oraz zasady GMP/GHP, HACCP. Łańcuch produkcji żywności z uwzględnieniem monitoringu. Zasady integracji systemów zarządzania w aspekcie wdrażania innmowacyjnoiści.
Literatura:
1.Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa.
2.Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń.
3.Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka.Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa.
4.Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II.
6.Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa.
7.Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
8.Bieżąca literatura dostępna w bibliotekach z zakresu systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywnościMetody oceny:
Egzamin pisemny i ustny
Uwagi: