Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
NWSS10062o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Ochrona środowiska i ekotechnologieKierunek:
TowaroznawstwoTyp studiów:
I st. - inżynierskieRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
6Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 15 / 0Prowadzący:
dr inż. Lesław SzymańskiJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu posiada wiedzę dotyczącą głównych źródeł zanieczyszczenia środowiska oraz sposobów ich zapobiegania. Zna sposoby zapewnienia bezpieczeństwa produkowanej żywności. Potrafi dostosować procesy i technologie ekologiczne w przemyśle żywnościowym. Kompetencje:
Ukończenie kursu umożliwia pracę na stanowiskach związanych z projektowaniem i wprowadzaniem technologii ekologicznych oraz związanych z ochrona środowiska w przemyśle żywnościowym.Wymagania wstępne:
Zaliczone kursy z zakresu: chemii ,mikrobiologii, biochemii, technologii kierunkowych. Treści kształcenia:
Główne źródła zanieczyszczeń środowiska i sposoby ich ochrony. Zakłócenie równowagi ekologicznej, zasady zrównoważonego rozwoju i wprowadzania czystych technologii. Problemy powiększania skali procesu technologicznego z uwzględnieniem modelowania urządzeń i procesów technologicznych. Sposoby postępowania z odpadami i ich recykling. Praktyczne sposoby zastosowania czystych technologii w przemyśle żywnościowym i regulacje prawne z tym związane. Literatura:
1. Ekologiczne podstawy kształtowania technosfery; Ledwoń K, PWN, W-w, 1998;
2. Ekorozwój: wyzwanie XXI wieku; Kozłowski S; PWN, W-wa 2000;
3. Ochrona i rekultywacja środowiska; Maciak F; W-wa, 1999;
4. Proekologiczne źródła energii odnawialnej; WNT, W-wa, 2002.
Metody oceny:
Zaliczone ćwiczenia, egzamin pisemny lub ustny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia - 60%.
Uwagi: