Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00017o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Higiena produktów poch. zwierz. IIKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
3Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 30 / 0Prowadzący:
dr hab. Adam Malicki-prof. UPJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Po ukończeniu kursu student posiada praktyczną i teoretyczną znajomość procesów technologicznych związanych z przetwórstwem żywności, potrafi określić wymagania higieniczne obowiązujące w zakładach spożywczych, posiada umiejętność rozwiązywania problemów z zakresu mikrobiologii żywności.Kompetencje:
Po ukończeniu kursu student potrafi wykonać badanie żywności, przeprowadzić analizę zagrożeń oraz dokonać ocenę stanu sanitarnego w zakładach spożywczych.Wymagania wstępne:
anatomia zwierząt, fizjologia, biochemia, mikrobiologia, ustawodawstwo sanitarno-weterynaryjneTreści kształcenia:
Podstawowe zagadnienia dotyczące wszystkich procesów technologicznych występujących w przetwórstwie żywności, szczegółowa technologia produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego, dobra praktyka produkcyjna i higieniczna w zakładach przetwórczych, analiza zagrożeń środków spożywczych, metodologia prowadzenia nadzoru nad zakładami przetwórczymi.Literatura:
Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywnośći pochodzenia zwierzęcego. Wyd.UWrocław; Pijanowski E. 1997. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa; Grabowski T. 1993. Technologia mięsa drobiowego. WNT, Warszawa; Zaleski S. 1978. Mikrobiologia żywności pochodzenia morskiego. Wydawnictwo Morskie, Gdańsk; Zaremba M., Borowski J. 1997. Mikrobiologia lekarska. PZWL, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie jadalnych surowców rzeźnych. PWN, Warszawa; Pezacki W. 1984. Przetwarzanie niejadalnych surowców rzeźnych. PWN, WarszawaMetody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń po każdym semestrze, egzamin ustny/ pisemny po semestrze 10. Wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi:
Przedmiot trwa dwa semestry: Higiena produktów poch. zwierz. I i II. Realizowane są też zajęcia terenowe w zakładach przetwórstwa mięsnego.