Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00066o12Rok / Semestr:
2012/2013 letniNazwa:
Higiena mlekaKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
8Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 30 / 0Prowadzący:
dr Krystyna MorzykJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu zajęć z przedmiotu studenci posiadają wiedzę o procesach technologicznych związanych z higieną pozyskiwania mleka oraz produkcją przetworów mlecznych. Studenci znają podstawowe metody badania mleka i jego przetworów oraz problemy dotyczące zagrożeń zdrowotnych związanych z tymi produktami. Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu student potrafi wykonać oceną mleka i przetworów mlecznych.Wymagania wstępne:
Fizjologia zwierząt, biochemia, hodowla i genetyka.Treści kształcenia:
Diagnostyka mikrobiologiczna i chemiczna mleka, określanie jego składu oraz wykrywanie zafałszowań, higiena pozyskiwnaia mleka, postępowania z mlekiem w trakcie odbioru i przyjęcia przez zakłady mleczarskie. Literatura:
Ziajka S. 1997. Mleczarstwo, zagadnienia wybrane. ART., Olsztyn;
Dzwolak W., Ziajka S., Chmura S., Baranowska M. 2000. Produkcja mlecznych napojów fermentowanych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa;
Dzwolak W., Ziajka S. 1998. Produkcja mlecznych deserów mrożonych. Oficyna Wydawnicza “Hoża”, Warszawa.
Metody oceny:
Zaliczenie ćwiczeń i zajęć laboratoryjnych, egzamin końcowy w formie pisemnej lub ustnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi: