Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00067o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Higiena środków żywienia zwierzątKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr Piotr SławutaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Student po ukończeniu kursu zna etiopatogenezę podstawowych chorób zwierząt gospodarskich wywołanych czynnikami żywieniowymi. Zna metody ich zwalczania i zapobiegania schorzeniom zwierząt. Potrafi rozpoznawać błędy żywieniowe oraz praktycznie dokonać samodzielnie podstawowej oceny zdrowotności paszy przeznaczonej dla poszczególnych gatunków zwierząt. Student nabywa wiedzę o szczególnych wymaganiach żywieniowych zwierząt zależnych od typów ich użytkowania: bydło wysokomleczne i trzoda chlewna.Kompetencje:
Studenci potrafią samodzielnie dokonać oceny zdrowotności pasz, znają wymagania żywieniowe dla poszczególnych gatunków zwierzątWymagania wstępne:
Biochemia, fizjologia, żywienie zwierząt.Treści kształcenia:
Najczęstsze żywieniowe przyczyny powodujące zachorowania zwierząt. Naturalne czynniki szkodliwe zawarte w paszach dla zwierząt oraz błędy żywieniowe, będące czynnikiem etiologicznym chorób zwierząt. Pasza nieodpowiednio zastosowana ze względu na gatunek zwierząt, płeć, stan fizjologiczny. Polskie i Unijne przepisy prawne.Literatura:
„Zarys Dietetyki Weterynaryjnej” Lesław Lewandowski, Mirosława Lewicka, Piotr Janowicz Wydawnictwo Akademii Rolniczej we Wrocławiu 2000; Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo t I i II. Dorota Jamroz PWN Warszawa 2001; Large Animal Internal Medicine. Bradford P. Smith red., Mosby - Year Book Inc., St Louis 1996Metody oceny:
Zaliczenie pisemne (min. wiedzy 60 %)Uwagi: