ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00074o11
Rok / Semestr: 2011/2012 zimowy
Nazwa: Chów i hodowla zwierząt
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Jerzy Monkiewicz
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po wysłuchaniu wykładów i odbyciu ćwiczeń nabywa umiejętności śledzenia wzrostu i rozwoju zwierząt gospodarskich, zna kryteria wyboru zwierząt do hodowli z uwzględnieniem typów użytkowych, płci, wydajności itp. Słuchacz umie określić użyteczność mięsną, mleczną, nieśna, wełnistą, rozpłodową i roboczą zwierząt gospodarskich. Potrafi dokonać selekcji zgodnie z potrzebami hodowlanymi, zna metody kojarzenia i krzyżowania.

Kompetencje: Ukończenie przedmiotu wzbogaca wiedzę studenta medycyny weterynaryjnej w zakresie nauk zootechnicznych. Poszerza zakres jego wiedzy weterynaryjnej o kontrolę i doradztwo w prowadzeniu profesjonalnej hodowli i chowie zwierząt gospodarskich.

Wymagania wstępne: biologia, anatomia, biochemia, żywienie zwierząt

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze hodowli zwierząt, procesy wzrostu i rozwoju różnych etapach ich życia, kryteria wyboru zwierząt do hodowli, użytkowanie mleczne, nieśne, wełniste, rozpłodowe i robocze. Podstawy selekcji, metody kojarzenia, krzyżowania oraz bastardyzacji zwierząt. Praktyczne wskazówki dla rozpoczęcia profesjonalnej hodowli zwierząt.

Literatura: B. Nowicki, B. Kosowska: Genetyka i podstawy hodowli zwierząt, PWRiL Warszawa 1995 J. Monkiewicz: Podstawy hodowli zwierząt, Wrocław 1999 B. Nowicki wsp.: Atlas ras zwierząt gospodarskich, PWN Warszawa 1995 J. Monkiewicz, J. Wajdzik: Kynologia - wiedza o psie, Wrocław 2003

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń; egzamin testowy. Minimalny zasób wiedzy do zliczenia 51%.

Uwagi: Przedmiot składa sie z kilku modułów: ogólna hodowla zwierząt, hodowla koni, hodowla bydła, hodowla drobiu.