Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00089o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Prawo sanit.-żyw.Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
7Punkty ECTS:
1Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
prof.dr hab. Jerzy MolendaJęzyk:
polskiEfekty kształcenia:
Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę z dziedziny prawa weterynaryjnego i żywnościowego Polski i Unii Europejskiej. Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu studenci potrafią zinterpretować i wykorzystać w praktyce przepisy prawa żywnościowego. Wymagania wstępne:
Brak.Treści kształcenia:
Podstawowe pojęcia dotyczące prawa oraz prawa żywnościowego, omówienie ważniejszych aktów prawnych Polski i UE dotyczących żywności.Literatura:
Prost E. 2000. Polskie przepisy sanitarno-weterynaryjne. Wyd. PTNW. Lublin; Prost E. 2006. Zwierzęta rzeźne i mięso- ocena i higiena. Lubelskie Towarzystwo Naukowe. Lublin. Dzienniki Ustaw. Rozporządzenia i Dyrektywy UE.Metody oceny:
Egzamin końcowy w formie pisemnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.Uwagi: