ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00089o12
Rok / Semestr: 2012/2013 zimowy
Nazwa: Prawo sanit.-żyw.
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof.dr hab. Jerzy Molenda
Język: polski


Efekty kształcenia: Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę z dziedziny prawa weterynaryjnego i żywnościowego Polski i Unii Europejskiej.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu studenci potrafią zinterpretować i wykorzystać w praktyce przepisy prawa żywnościowego.

Wymagania wstępne: Brak.

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia dotyczące prawa oraz prawa żywnościowego, omówienie ważniejszych aktów prawnych Polski i UE dotyczących żywności.

Literatura: Prost E. 2000. Polskie przepisy sanitarno-weterynaryjne. Wyd. PTNW. Lublin; Prost E. 2006. Zwierzęta rzeźne i mięso- ocena i higiena. Lubelskie Towarzystwo Naukowe. Lublin. Dzienniki Ustaw. Rozporządzenia i Dyrektywy UE.

Metody oceny: Egzamin końcowy w formie pisemnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: