ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00092f11
Rok / Semestr: 2011/2012 letni
Nazwa: Zarządzanie jakością w produkcji środków spożywczych
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 26 / 4
Prowadzący: dr Lech Rak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami kwalitologii oraz warunkom wprowadzania systemów zarządzania jakości w zakładach przemysłu spożywczego. Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę dotyczącą problematyki jakości oraz systemów zarządzania jakością takich jak GMP/GHP, HACCP, ISO 9000, a także są w stanie opracować podstawowy plan HACCP.

Kompetencje: Po ukończeniu przedmiotu student potrafi wdrożyć i nadzorować systemy zarządzania jakością w zakładach przetwórstwa spożywczego.

Wymagania wstępne: Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, higiena żywności i przetwórstwa spożywczego, ustawodawstwo sanitarno- żywnościowe.

Treści kształcenia: Pojęcia i definicje związane z jakością, wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP) w produkcji żywności, zasady systemu HACCP, wymagania normy ISO 9001, ISO 22000, podstawy audytowania systemów zarządzania jakością .

Literatura: Kołożyn- Krajewska D., Sikora T. 1999. HACCP- koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. SIT-Spoż, Warszawa; Dendura K. 1997. Podstawy zarządzania jakością. Wyd. WSM, Gdynia; Dzwolak W., Ziajka S. 2000. Koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa żywności w systemie HACCP. Wyd. ART, Olsztyn.

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie pracy końcowej (praktyczne sporządzenie dokumentacji systemu HACCP).

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób.