Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00092f11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Zarządzanie jakością w produkcji środków spożywczychKierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
FakultatywnySemestr studiow:
10Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
0 / 26 / 4Prowadzący:
dr Lech RakJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami kwalitologii oraz warunkom wprowadzania systemów zarządzania jakości w zakładach przemysłu spożywczego.
Po zakończeniu zajęć z tego przedmiotu studenci posiadają wiedzę dotyczącą problematyki jakości oraz systemów zarządzania jakością takich jak GMP/GHP, HACCP, ISO 9000, a także są w stanie opracować podstawowy plan HACCP.
Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu student potrafi wdrożyć i nadzorować systemy zarządzania jakością w zakładach przetwórstwa spożywczego.Wymagania wstępne:
Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa, higiena żywności i przetwórstwa spożywczego, ustawodawstwo sanitarno- żywnościowe.Treści kształcenia:
Pojęcia i definicje związane z jakością, wymagania Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej (GMP/GHP) w produkcji żywności, zasady systemu HACCP, wymagania normy ISO 9001, ISO 22000, podstawy audytowania systemów zarządzania jakością .Literatura:
Kołożyn- Krajewska D., Sikora T. 1999. HACCP- koncepcja i system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, Wyd. SIT-Spoż, Warszawa; Dendura K. 1997. Podstawy zarządzania jakością. Wyd. WSM, Gdynia; Dzwolak W., Ziajka S. 2000.
Koncepcja zapewnienia bezpieczeństwa żywności w systemie HACCP. Wyd. ART, Olsztyn.
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie pracy końcowej (praktyczne sporządzenie dokumentacji systemu HACCP).Uwagi:
Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób.