Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00096o11Rok / Semestr:
2011/2012 letniNazwa:
Żywienie zwierząt Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
4Punkty ECTS:
6Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
30 / 45 / 0Prowadzący:
Prof. dr hab., dr h.c. Dorota JamrozJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Przedmiot przygotowuje studenta do analizy żywienia poprzedzającego diagnostykę, do kontroli jakości pasz i prawidłowości żywienia. Student zna fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt monogastrycznych i przeżuwających, potrzeby pokarmowe zwierząt oraz sposoby bilansowania dawek pokarmowych dla poszczególnych gatunków, wartość pokarmową podstawowych pasz gospodarskich i pasz przemysłowych oraz ocenić ich jakość i wykorzystać je przy konstruowaniu różnych modeli żywieniowych, znać metody konserwacji pasz, prognozowania składu mieszanek przemysłowych i premiksów oraz choroby wywołane błędami żywienia. Kompetencje:
Po ukończeniu przedmiotu student umie prawidłowo bilansować dawki pokarmowe dla zwierząt , analizować błędy żywieniowe, określić przyczyny zaburzeń i chorób na tle żywieniowym Wymagania wstępne:
Biochemia, fizjologia zwierząt.Treści kształcenia:
Podstawowe składniki pokarmowe, biochemia ich przemian u zwierząt monogastrycznych i przeżuwających. Przemiana materii i energii. Mierniki wartości pokarmowej pasz. Składniki mineralne i witaminy oraz ich znaczenie w żywieniu zwierząt. Wykorzystanie pasz, charakterystyka i jakość pasz, dodatki paszowe, choroby metaboliczne i niedoborowe, zapotrzebowanie zwierząt na składniki pokarmowe, choroby spowodowane błędami żywienia zwierząt.Literatura:
1.„Żywienie zwierząt i paszoznawstwo” praca zbiorowa pod red. D. Jamroz, PWN 2001,2004
2.„Animal nutrition” P. McDonald, R.A. Edwards, J.F.D. Greenhalgh, Nowy Jork 1988;
3.Tierernahrung, Ed. M.Kirchgessner, Verlag Union Agrar, Frankfurt,2004.
Metody oceny:
Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny oraz uzupełnienie w egzaminie ustnym; zasób wiedzy do zaliczenia – 70 %.Uwagi: