Katalog kursów ECTS
Szczegóły kursu
Kod kursu:
VVSS00116o12Rok / Semestr:
2012/2013 zimowyNazwa:
Technologie w prod. zwierz.Kierunek:
WeterynariaTyp studiów:
magisterskie jednoliteRodzaj kursu:
ObligatoryjnySemestr studiow:
3Punkty ECTS:
2Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne):
15 / 15 / 0Prowadzący:
dr hab. Anna RząsaJęzyk:
polski / angielskiEfekty kształcenia:
Student po zakończeniu kursu rozumie specyfikę organizacji wielkostadnej produkcji zwierzęcej, umie przygotować obrót stada i zna zasady tworzenia grup technologicznych, umie wybrać i zaproponować rytm produkcji dla danego obiektu z uwzględnieniem wielkości stada i ilości pomieszczeń, potrafi ocenić zastosowaną technologię utrzymania zwierząt i zaproponować ewentualne zmiany.Kompetencje:
Poznanie specyfiki produkcji wielkotowarowej pozwala znaleźć i rozpoznać ewentualne nieprawidłowości warunkujące obniżenie wyników produkcyjnych i zdrowotności stada. Po zakończonym kursie student może współpracować z właścicielem zwierząt/hodowcą
w procesie doskonalenia technologii produkcji i poprawy mikrobizmu środowiska fermowego.
Wymagania wstępne:
Chów i hodowla zwierząt, etologia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, higiena zwierząt Treści kształcenia:
Przedstawienie specyfiki produkcji wielkotowarowej. Zasady funkcjonowania specjalistycznych ferm różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Przegląd różnych technologii utrzymania zwierząt. Sposoby oceny efektów zastosowanych technologii i przedstawienie propozycji nowych rozwiązań modernizacyjnych w istniejących obiektach. Omówienie organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie, przygotowanie obrotu stada i planowanie wielkości struktury stada.Literatura:
Grodzki H.: Hodowla i użytkowanie zwierząt gospodarskich, SGGW
Grudniewska B.: Hodowla i użytkowanie świń
Jarka S.: Projekt gospodarczego urządzenia gospodarstwa rolniczego. SGGW 2004
Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich, AR Wrocław 2006
Litwińczuk Z., Szulc T.: Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL 2005
Czasopisma: Hoduj z głową (bydło, świnie), Trzoda Chlewna, Hodowca bydła, Hodowca Trzody chlewnej, Drobiarstwo Polskie, Top Agrar
Metody oceny:
Zaliczenie na podstawie obecności na wykładach i ćwiczeniach, przygotowanych referatów i projektów (zaliczenie 60% wymaganych punktów na ocenę bdb)Uwagi: